8 Начина да се отървете от задържането на вода

Защо халката ми е толкова тясна днес? Как качих 3 килограма за една нощ? Защо обувките ми не стават?

Задържането на вода вероятно е виновно.

До 60 процента от тялото на възрастен човек е вода, а задържането на вода е, когато тялото задържа допълнителна, ненужна течност. 

Кои са често срещаните причини за задържане на вода?

Много неща могат да причинят задържане на вода, включително някои леки и сериозни здравословни проблеми. Повечето хора обаче усещат задържане на вода от време на време.

Някои от причините могат да бъдат:

 - Дехидратация
 - Затлъстяване
 - Промени в диетата или неправилно хранене
 - Кръвно налягане
 - Неправилно функциониране на черния дроб или бъбреците
 - Хормонални промени, включително бременност и менструация
 - Лекарства като стероиди и контрацептиви
 - Алергии

Случайното подуване обикновено не е причина за безпокойство, но силното или хронично задържане на вода може да е показател за здравословен проблем.

Вашият лекар може да прецени наличието на допълнителна течност в ръцете или краката. Тези зони могат да изглеждат подути или чувствителни на допир. Може също да почувствате задържане на вода като подуване на корема. Вашият лекар може да поиска да обсъди всяко необяснимо скорошно наддаване на тегло, промени в диетата и медицинската ви история, включително лекарствата, които приемате.

Понякога този подпухнал вид на лицето или други части на тялото е просто резултат от твърде много натрий във вашата диета. Но само вашият лекар може да определи дали задържането на вода е проблем (което сочи към проблеми със сърцето, черния дроб или бъбреците ), а не просто досадно (като пръстенът или обувките ви временно са малко тесни). Заедно можете да обсъдите начини за минимизиране на проблема.

Вашият лекар може да използва един от следните тестове, за да оцени тежестта или причините за задържането на вода:

 - Кървава работа
 - Анализ на урината
 - Чернодробни функционални тестове
 - Тестове за бъбречна функция
 - Рентгенография на гръдния кош
 - Тестове за сърдечна функция

Съвети за намаляване на задържането на вода:

Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот, за да се намали задържането на вода. Ето някои идеи, които да обмислите:

Опитайте диета с ниско съдържание на натрий. Простите промени в диетата могат да направят голяма разлика. Започнете, като разгледате скритите виновници с високо съдържание на сол във вашата диета като консервирани зеленчуци и замразени храни.

Яжте повече плодове. Богатите на калий плодове, особено бананите, дините и прасковите, могат да помогнат за понижаване на нивата на натрий, намалявайки задържането на вода.

Пий повече вода. Пиенето на повече вода, за да спре задържането на вода, може да звучи като контра съвет, но е по-лесно за тялото да изхвърли излишната сол и отпадъци, когато е хидратирано.

Размърдай се. Редовните упражнения помагат на нашата кръвоносна система да работи правилно, насочвайки течността към лимфните, храносмилателните и пикочните пътища, за да бъде отделена и да намали задържането.

Помислете за корен от глухарче. За тези, които се интересуват от безопасни билкови лекарства, говорете с вашия лекар относно използването на корен от глухарче за облекчаване на задържането на вода. Това растение се използва в традиционните методи, за да помогне на тялото да изхвърли нежеланата течност.

Носете компресионно бельо. Компресионните чорапи, чорапи или ръкави работят, като подобряват притока на кръв към ръцете и краката. Това може да предотврати подуване от натрупване на течности и дори кръвни съсиреци.

Повдигнете краката си. Като почивате от време на време с краката си над сърцето, помагате на течността да излезе от глезените и стъпалата. Нежният масаж, докато краката ви са повдигнати, също може да помогне.

Помислете за лекарства. Ако промените в начина на живот не постигат целите, които сте си поставили с Вашия лекар, медикаментите може да са в състояние да помогнат. Не се препоръчват диуретици без рецепта, тъй като те могат да имат тежки ефекти върху бъбреците.

Течностите в телата ни непрекъснато се променят, но кога е спешно?
Въпреки че задържането на вода е често срещано оплакване, имате нужда от бърза медицинска помощ, когато подуването се случи и не отзвучи.

Трябва да се тревожите, когато има внезапно подуване на част от тялото, особено по време на бременност, тъй като това може да е признак на кръвен съсирек. 

Прочети още

Абонирай се за бюлетин

Научавай пръв за нови продукти, промоции и персонални отстъпки от AptekaZdrave