Алергичен ринит при децата

Ринитът е възпаление на носната лигавица, като причините за възникването и развитието му могат да бъдат от различно естество. Според патологията си се делят на алергичен, инфекциозен и невровегетативен ринит.

Днес ще обърнем внимание на алергичния ринит и то при децата.
Как да го разпознаем, какви са признаците  и какво можем да направим за да предотвратим появата му. Смятаме, че тази статия ще е полезна – затова останете с нас!

Децата са изключително чувствителни и ринита е едно от заболяванията, което доста ги стресира. Запушеният нос, хремата и затрудненото дишане прави трудно не само ежедневието им, но и почти е невъзможно да спят добре нощем. Те стават неспокойни и раздразнителни и тук идва нашата “супер сила“ да бъдем техни спасители.

Какво е алергичен ринит?

Ринита от алергичен произход се отнася към болестите причинени от контакта на носната лигавица с дразнител/алерген. Като алергени могат да бъдат разпознати цветен прашец, домашен прах, акари, животински косми, мухъл и други. Важно е да знаете, че правилното поставяне на диагнозата е в основата на най-точното лечение. Симптомите, които се наблюдават са запушен нос, водниста хрема, кихане, сърбеж в областта на носа, кашлица, сълзене или сърбеж на очите.

Каква е разликата между настинката и алергичният ринит?

Макар, че си приличат заболяването от алергичен и инфекциозен тип имат няколко разлики. При настинка изразеността на ринита се увеличава постепенно и продължава около 7 дни. А при алергичният ринит признаците се появяват бързо и намаляват при елиминиране на контакта с алергена. Опитният лекар ще обърне внимание на симптомите и ще назначи изследвания, с които ще се конкретизира алергена и лечението.

Какво да правим ако детето ни има диагностициран алергичен ринит?

Първо и много важно е да се проведе лечение, защото неглижирането на този проблем може да доведе до негативни последици. Без да искаме да ви плашим познатите усложненията са синузит, отит, дори бронхиална астма. Като начало е важно да се предотврати контакта с алергена и да се укрепи имунната система. Лекар специалист ще назначи  назална и хистаминова терапия, която да овладее алергията. Следвайте стриктно съветите на специалистите, за да се радвате на бързи резултати.

Домашни съвети:
• Ако използвате климатик е добре да сложите антиалергичен филтър.
• Използването на влагоабсорбатор или пречиствател за въздух може да помогне да облекчите алергиите си.
• Ако акарите са вашият враг – перете спалното си бельо на 60 градуса.
• Премахването на килима, плюшените декоративни възглавници и играчки също би помогнало.

 
Автор: Е. Николова

 

Прочети още

Абонирай се за бюлетин

Научавай пръв за нови продукти, промоции и персонални отстъпки от AptekaZdrave