5 ползи за здравето от приятелството

Знаете ли, че добрите приятели могат да бъдат лекарство за ума и тялото ви?

Независимо дали прекарвате време заедно на чаша кафе или се разчитате един на друг за подкрепа в трудни времена, изглежда, че добрите приятели винаги са там, когато имаме най-голяма нужда от тях. За наш късмет доказателствата показват, че тази лоялност може да има мощни положителни ефекти върху нашето здраве. Всъщност проучванията свързват близките приятелства със следните физически, психически и емоционални ползи за здравето:

     По-силен имунитет
     По-нисък стрес
     Подобрено самочувствие
     Повишено щастие
     По-добро цялостно здраве


Продължете да четете, за да научите повече за това, което изследването разкрива за предимството да си заобиколен от добри приятели:

1. По-силна имунна система

Експертите са открили връзка между социалната подкрепа на приятелите и имунната система. Хората с добри приятели са склонни да имат по-силна имунна система и по-силни противовъзпалителни реакции, които могат да доведат до по-бързо зарастване на рани и да намалят риска от заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, артрит и някои видове рак.

2. Понижава нивата на стрес

Учените вярват, че приятелството също играе роля в начина, по който тялото обработва стреса. Когато прекарвате време с приятелите си, споделяйки какво си мислите, тялото ви може да произвежда по-малко от хормона на стреса (кортизол), което може да има успокояващ ефект.

3. Подобрено самочувствие

Подкрепящите приятели могат да ни помогнат да се чувстваме по-уверени, като предлагаме ни подкрепят и са до нас във всеки момент от живота ни.

4. Чувстваме се по-щастливи

Проучванията показват, че общуването с щастливи хора може да е "заразно". Изследванията също така казват, че можете да увеличите коефициента си на щастие, като активно изграждате приятелства, вместо да чакате те да дойдат при вас.

5. По-добро цялостно здраве

Медицинските специалисти вярват, че значимите приятелства насърчават цялостните здравословни навици, защото могат да ни насърчат да заменим вредните навици с по-здрави. Независимо дали става дума за по-здравословна диета, повече упражнения или заслужена почивка, влиянието на нашите приятели може да помогне за намаляване на риска от много здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, затлъстяване и депресия.

Ако се заобиколите с верни приятели, може да бъде полезно за Вашето здраве през целия Ви жизнен цикъл.


Източник: captel.com

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения