Как да си направим билкова тинктура у дома

Билковите тинктури, известни още като хидроетанолови екстракции, са алкохолният екстракт от растение.
Тинктурите предлагат лесна за използване и бързодействаща форма на билкова медицина, която ни позволява да извлечем както водоразтворимите, така и разтворимите в алкохол съставки от растенията за силно, добре закръглено лекарство. Тинктурите също са много устойчиви на съхранение, издържат години и години.

За разлика от чайовете, които изискват листата и цветовете да се приготвят отделно от корените, корите и плодовете поради тяхната структура, с тинктурите всички части на растенията могат да се комбинират и тинктурират едновременно. Билките на прах могат да се тинктурират в същата смес като нарязани и пресети билки.

ВОДОРАЗТВОРИМИ СЪСТАВКИ:
Протеини/аминокиселини, гуми, слуз, гликозиди, танини, соли, сапонини, антрахинони, въглехидрати, феноли

АЛКОХОЛНОРАЗТВОРИМИ СЪСТАВКИ:
Алкалоиди, летливи масла, смоли, гликозиди, танини


КАК ДА СИ НАПРАВИМ ТИНКТУРА У ДОМА

Тинктурите могат лесно да се правят у дома, като се използва един от двата метода: народен метод или метод на изчисление.
Народният метод е лесен, защото не изисква кантар; това е просто, ясно и изисква само вашите билки, буркан с широко гърло и плътно прилепващ капак, алкохол, тензух и кехлибарени бутилки с капкомер. Използвайки метода за изчисление, ще ви е необходима и везна за претегляне на вашите билки, така че да можете да постигнете специфично съотношение билка към алкохол.

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ СВОЯ АЛКОХОЛ
За да могат тинктурите да бъдат устойчиви на съхранение, те трябва да съдържат най-малко 20% алкохол по обем (ABV) или 40 proof. За да се улови най-широката гама както от водоразтворими, така и от алкохол разтворими съставки, препоръчваме да работите с алкохол, който е между 40-60% ABV (80-120 доказателство). Повечето водка, бренди, ром и джин попадат перфектно в този диапазон. Започването с водка или ракия е добър избор, защото тези вкусове все още са достатъчно фини, за да усетите вкуса на билката(ите), с която работите.

ПРИГОТВЯНЕ НА ВАШАТА ТИНКТУРА ПО НАРОДНИЯ МЕТОД:
  1. Напълнете стъкления си буркан наполовина с билки по ваш избор
  2. Напълнете буркана до върха с вашия алкохол
  3. Поставете парче пергаментова хартия върху гърлото на буркана и след това затворете буркана с метален капак
  4. Оставете тинктурата да се мацерира в продължение на 4-6 седмици, като разклащате ежедневно поне първата седмица
  5. Когато сте готови да прецедите, поставете няколко парчета тензух върху гърлото на буркана и изсипете тинктурата или във втори чист буркан, или в голяма купа. Извадете колкото се може повече алкохол от билките, като съберете тензуха и го изстискате силно, докато по-голямата част от течността изтече от билките
Можете или да съхранявате тинктурата си в чист стъклен буркан с плътно прилепващ капак (препоръчвам да поставите ново парче пергаментова хартия между буркана и капака за дългосрочно съхранение) или да излеете в кехлибарени бутилки с капкомер.
Етикетирайте тинктурата с името на билката, датата, на която сте я прецедили, и алкохолния процент, който сте използвали
Пример: Тинктура от корен от репей ( Arctium lappa) , 21 януари 2023 г., 40% ABV
Съхранявайте тинктурата на хладно и тъмно място

ПРИГОТВЯНЕ НА ВАШАТА ТИНКТУРА ПО МЕТОДЪТ НА ИЗЧИСЛЕНИЯ

За да започнете, претеглете вашите билки в грамове (g) с помощта на кухненска везна.
**Съвет: грубото смилане на вашите билки с помощта на кафемелачка ще ви помогне да се доближите до съотношението 1:5 с билки, които са „пухкави“ като невен или листа от малина, които може да бъде предизвикателство да покриете с 5 части алкохол
Следете колко алкохол в милилитри (mL) добавяте, за да можете да изчислите какво е вашето крайно съотношение
След като претеглите билките си, измерете 5 пъти обема в милилитри (mL) от вашия алкохол
Пример: ако имате 100 г билки, ще ви трябват 500 мл алкохол
Поставете билките си в чистия буркан за клас и след това излейте измереното количество алкохол върху билките, като разбърквате, за да сте сигурни, че са напълно потопени

Важно: целият растителен материал трябва да бъде покрит с алкохол, така че може да се наложи да добавите малко повече алкохол в някои случаи.

Източник: https://www.frontiercoop.com/community/articles/how-to-make-herbal-tinctures

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения