Менопауза - помощ от природата

Менопаузата е не особено приятен период в живота на една жена. Той е естествен процес характеризиращ се с неспокойство, емоционална нестабилност, горещи вълни, проблеми със съня и промени в настроението. Причините са ясни – промяна в баланса на половите хормони в женското тяло. В менопауза се навлиза както естествено, така и след оперативни намеси за премахване на яйчник или матка, химио - и лъчетерапии.
Най-чаканият от всички момент - лечението. То се осъществява с хормонозаместителна терапия и се назначава единсвено от лекар. Разбира се ако се хване в самото начало природата се притичва на помощ. Билковите хранителни добавки са отлично средство за справяне с неприятните симптоми. Те могат да бъдат под формата на чай, тинктура или таблетирана форма. За любителките на аромотерапията ще споделим и най-подходящите масла за случая. Но нека започнем с разглеждането на “женските“ билки.

Див ям/сладък картоф - спомага за регулиране на ендокринния баланс в организма, подпомага нервната система, допринася за възстановяване на половото влечение, повишава настроението и жизнеността.

Вечерна иглика - облекчава симптоми на предменструалния синдром (чувствителност в гърдите, подуване на корема, задържане на вода, депресивни състояния, главоболие) и менопауза (промени в настроението, горещи вълни, раздразнителност).

Червена детелина - повлиява положително симптоматиката при менопауза, включително горещи вълни, нощни изпотявания, изтръпвания, вагинална сухота, меланхолия и депресивни настроения.

Китайска ангелика - благоприятства хормоналния баланс в женския организъм и спомага за нормалното протичане на менструалния цикъл. Приемът й подкрепя процесите в женското тяло и през периода на менопаузата. Допринася за жизнения тонус и имунните защити на организма.

Витекс - съдържат флавоноиди, иридоиди и дитерпени с висока биологична активност, които повлияват продукцията на различни хормони. Тези съединения понижават пролактина, стимулират секрецията на прогестерон и се свързват с естрогеновите рецептори, така че да оптимизират ефекта на естрогена без да увеличават нивата му и да проявяват страничните му ефекти.

Относно действието на аромотерапията в случая ще споменем благоприятното повлияване както на физиологичните проблеми, така и тези с психологичен и емоционален характер. На Вашето внимание представяме основните три масла, които могат да облекчат най-често срещаните оплаквания свързани с менопаузата.

Мускатова салвия – притежава силно антидепресивно действие, подкрепя всички фази в живота на жената, подходящо за засилване на имунната система.

Роза дамасцена – премахва стреса и безпокойството, успокоява и хармонизира, стимулира либидото.

Римска лайка – отпуска на физическо и психическо ниво, подобрява настроението и подготвя за спокоен сън.

Независимо от подхода, който изберете препоръчваме да се консултирате с лекар специалист за да сте сигурни, че терапията, която предприемате е подходяща за вас. И някак си ни се иска да Ви напомним да не забравяте, че менопаузата е естествена промяна в хода на живота и за да преминете по-леко през нея най-важното е да бъдете заобиколени от любимите си хора, да не спирате да се грижите за себе си – емоционално и физически, да обичате и бъдете обичани.

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения