10 съвета как да превърнете кризата на средната възраст в нов старт

Идеята за криза на средната възраст е толкова често срещана и широко разпространена, че често се използва като сюжет за телевизионни предавания и филми. Вероятно не е нужно да мислите много, за да си спомните епизод за мъж на средна възраст, който си купува червена спортна кола по прищявка.

Вероятно сте го виждали и в реалния живот или поне сте чували да се говори много, когато колега се разведе или роднина внезапно напусне работата си.

Така че може да ви изненада да научите, че кризата на средната възраст не е диагноза за психично здраве. Всъщност експертите спорят от десетилетия дали кризите на средната възраст изобщо са реални. Все още няма точен отговор.

Това, което знаем, е, че има някои доказателства, че хормона на щастие намалява при хора на възраст между 40 и 60 години. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Trusted Source също съобщава, че тази възрастова група има най-висок процент на депресия.

Защо нивата на депресия са толкова високи? И откъде идва идеята за „криза на средната възраст“? Има няколко отговора на това.

Смята се, че една от причините е, че средната възраст е периода, в който много хора вече не могат да мислят за себе си като за „млади“. Тази промяна в мисленето може да принуди хората да преосмислят всичко относно живота си, включително браковете и кариерата си. Това може да е част от причината, поради която средната възраст се свързва с висок процент на разводи и брачни проблеми.

Освен това хората на средна възраст обикновено са се установили в кариерата си и може да осъзнаят, че не са постигнали нещата, които са искали.

За щастие средната възраст изобщо не трябва да бъде криза. Всъщност средната възраст е идеалното време да направите положителни промени в живота си. Така че, вместо да купувате спортна кола по прищявка, опитайте да следвате нашите съвети, за да се възползвате максимално от средната възраст.

Фокусирайте малко енергия върху себе си

Може да се почувствате претоварени. Може да сте стресирани да се грижите за децата си или за възрастен родител. Може да имате финансови затруднения или семейни проблеми, и да се почувствате егоистично за времето, което отделяте за себе си.

Не е нужно. Експертите по психично здраве са съгласни, че фокусирането върху себе си е изключително важно. Отделянето на време да се запитате какво искате и какво чувствате може да бъде първата стъпка към това да разберете дали трябва да направите промяна.

Така че, преди да направите нещо друго, отделете малко време да помислите как вървят нещата при вас през последните няколко години. Това е най-добрият начин да започнете с освежаването на средната възраст.

Отбележете промените в живота си

Средната възраст може да доведе до промени. Често тези промени се случват бързо без да имате време да ги обмислите.

Много психолози са съгласни, че едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да отделите време, за да признаете тези промени. Това не означава, че трябва да се занимавате с миналото. Това просто означава, че е добра идея да сте наясно с промените.

За някои хора това може да означава водене на дневник за работа със събития. Въпреки това, дори ако записването на нещата не е метод, който работи за вас, можете да отделите време и място, за да обмислите всички промени, които сте преживели през последните няколко години.

Едно нещо, което може да бъде особено полезно? Отделете време, за да сте благодарни за всякакви положителни промени.

Научете нещо ново

Има много предимства да научите нещо ново. Може да поддържа ума ви активен, да ви даде нещо, от което да се вълнувате и да ви даде невероятно чувство на гордост и постижение. Ето защо е толкова силно препоръчан от специалистите по психично здраве за хора на средна възраст. Освен това е чудесен начин да си починете и да отделите малко време за себе си.

Свържете се отново с приятели и роднини

Терапевти и изследователи категорично предполагат, че социалните връзки са важни за психичното здраве. Може да има огромна разлика в живота ви да имате хора, с които можете да споделите хубави моменти и празненства, хора, на които можете да се обадите за приятен разговор, и хора, на които можете да разчитате за подкрепа в трудни моменти.

Също така е обичайно да се чувствате изолирани, особено в средната възраст. Обръщането към семейството и приятелите и опитите да поддържате връзка може да помогне. Не е нужно да планирате парти или голямо събитие, за да се свържете отново. Най-добре е да започнете с просто здравей, независимо дали това е изпращане на текстово съобщение до сестра ви, съобщение във Facebook до местен приятел или имейл до приятел, когото не сте виждали от години.

Отделете време за личния си живот

За съжаление трудностите в брака често са свързани със средната възраст. Развод, афери или просто охлаждане на романтични и сексуални чувства обикновено се споделя с терапевтите.

Брачните и семейни терапевти препоръчват да отделите малко време в този момент, за да помислите какво искате от себе си, живота си и партньора си.

Действия, като например планиране на романтична ваканция, ходене на срещи или грижа да се цените повече един друг, могат да допринесат много за щастливия любовен живот на средна възраст.

Това не означава, че трябва да сте женен, за да отделите време да се съсредоточите върху любовния си живот. Средната възраст може да бъде подходящо време да се съсредоточите върху това, което искате от всякакви бъдещи връзки, или да решите дали изобщо се интересувате от бъдеща връзка .

Спортувайте

В допълнение към многобройните си физически ползи, спортът може да подобри вашето психическо здраве, да изостри фокуса ви и да намали стреса ви.
Дори ако вече ходите на фитнес няколко дни в седмицата, намирането на нови начини да останете активни може да ви помогне. Може да ви поддържа мотивирани, да повиши настроението ви и да повиши увереността ви.

Не се страхувайте да излезете извън зоната си на комфорт, когато става въпрос за фитнес. Курс по народни танци, спортни танци или туристическа група  могат да бъдат фантастични начини да останете във форма. Освен това те могат да бъдат забавен и без стрес начин да създадете няколко нови приятели.

Създайте си здравословни навици

Малките промени могат да помогнат много. Средната възраст е идеалното време да започнете нов здравословен навик.

Някои предложения ? Можете да започнете да изкачвате стълбите всеки ден на работа, да носите планиран обяд от вкъщи, да ядете плодове всяка сутрин или да се уверите, че пиете достатъчно вода. Можете също така да помислите за премахване на някои не толкова здравословни навици, като заседнал живот или пушене.

Прекарвайте време на открито

Прекарването на време на открито има доказани ползи за психичното здраве. Терапевтите често предлагат на пациентите на средна възраст да се разхождат на открито поне няколко пъти седмично.

Разходката из квартала ви може да бъде чудесен начин да получите чист въздух и да накарате кръвта си да се повиши, но не е нужно да спирате дотук. Ако искате да отидете по-далеч, помислете да прекарате деня в разходки по пътеките в местен парк.

Разбира се, не е нужно просто да се разхождате, за да се възползвате от предимствата на природата. Разходка с лодка, плуване, къмпинг или просто почивка в хубав ден могат да подобрят настроението ви.

Помислете за терапия

Може да си мислите, че терапията е само за моменти на страдание, травма или криза, но това не е така. Терапията е чудесен инструмент и за времена на преход. Средната възраст може да бъде чудесно време за разговор с терапевт.

Терапевтът може да ви помогне да подредите чувствата си относно минали събития, да управлявате текущия си стрес и да планирате бъдещето си. Те могат да ви помогнат да извлечете максимума от годините си на средна възраст и да се почувствате уверени за пътя си напред.

Какво да промените вкъщи

Средната възраст е чудесно време да рестартирате неща, които може да са ви се стрували малко в застой в живота ви. Независимо дали става въпрос за вашите взаимоотношения или вашето здраве, можете да поемете контрола сега и да направите положителни промени.

Точно сега е най-доброто време да предприемете стъпки, които подобряват живота ви за години напред. Не е нужно да позволявате средната възраст да бъде криза, която ви дърпа надолу.

Вместо това прекарайте известно време навън, обадете се на приятел, отидете на среща с половинката си, вземете отново китарата си, вземете курс по готварство онлайн, присъединете се към клуб на бегачите и помислете дали да си уговорите среща с терапевт, който да ви помогне през всичкото това време.

Източник: https://www.healthline.com/health/mental-health/how-to-turn-a-midlife-crisis-into-a-fresh-start#make-time-for-your-love-life

Прочети още

Абонирай се за бюлетин

Научавай пръв за нови продукти, промоции и персонални отстъпки от AptekaZdrave