Как да засилим паметта и концентрацията?

Паметта е една от най-важните способности на нашия мозък. А знаехте ли, че тя се разделя  на няколко подвида? Ето кои са те:


Краткосрочна памет
Краткосрочната памет е временна. Тя ни помага да запомните не повече от 7 единици информация, които нямат нищо общо помежду си, например това са цифри, букви и места.
Например краткосрочната памет е необходима, за да можем да правим нещо, докато говорим.

Епизодична памет
Епизодичната памет има за цел да ни помага да помним определени събития. Спомняме си емоции, приятни моменти, рождени дни, празници, но не и пълните подробности за тях. С течение на времето ще ни е все по-трудно да си спомним подробности около тях, а ще се сещаме за открояващите се моменти.

Дългосрочна памет
Тя е своеобразен архив на живота. Всичко, което сме се научили да правим през живота си заедно с всички изненадващи неща, които дори не подозираме, че помним, се съхраняват в дългосрочната памет. За нея мозъкът отделя най-много пространство. Дългосрочната памет е и тази, която най-често бива претоварена.

Семантична памет
Семантичната памет има за цел да съхранява конкретни факти, концепции, както и речника от думи, с който разполагаме. Този тип памет ни позволява да отговаряме бързо на трайно запомнени знания, например коя е столицата на Бъгария. Интересното при този вид памет е, че не помним откъде знаем фактите, но сме сигурни, че ги знаем.

Процедурна памет
В процедурната памет се съхраняват всички умения, които сме придобили с течение на времето, включително физически и психически. Към тях спадат карането на колело, шофирането, плуването, автоматичното и несъзнателно движение на тялото в определени ситуации, четенето, писането.

Ето, няколко натурални помощника за поддържане на добра памет:


Празноти в паметта


Великденче (Veronica officinalis)
Когато едно време римляните завладели населяваните от германите земи, благодарение на местното население те се запознали с великденчето – най-уважаваното от германите лечебно растение. То носело наименованието „главен изцерител на всички недъзи“, а и до ден днешен народът го нарича „изцерение от всичко“.
Празнотите в паметта са причината да забравяме някой думи в разговор, това ни прави несигурни и нервни в комуникацията с други хора. Комбинацията от великденче и прешлица (смесени в равни количества, по две чаши на ден) ще подобрят паметта и резултатите са на лице само седмици след началото на приема.


Отслабване на паметта


Хвощ (Equisetum arvense)
Наричан от народа още прешлица, чистеща билка, лисича опашка, котешка опашка, кравешка смърт. В народната медицина това лековито растение е било още на времето на почит, предимно заради кръвоспиращата му сила и успеха при тежки бъбречни заболявания. Благодарение на кръвопречистващата му сила, в комбинация с великденче, предпазва от отслабване на паметта.


Усилване на паметта


Див чесън, Див лук (Allium ursunum)
За да си има човек вкъщи лечебната сила на дивия чесън през цялата година, може да си приготви ракия от него. Ор тази ракия се взимат дневно по 10-12 капки в малко вода. Това допринася за чудесна памет.
 

Ако сте от хората, които не обиат да пият чай, може да разгледате хранителните добавки за памет и концентрация, които предлагаме в Аптека Здраве.


Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения