Как да изберем подходящия слънцезащитен продукт

Очакват ни все по-слънчеви дни, което непременно значи, че в плановете ни присъстват поне няколко плажа. Преди да сложите слънчевите очила и джапанките обаче, не забравяйте най-важното, за да не се превърнат слънчевите бани в страдание – слънчевата защита.

Препоръчително е, разбира се, слънцезащитни продукти да се използват през цялата година, но особено важно е през летните месеци, когато слънцето е най-силно. Тази малка стъпка към грижата за вашата кожа, може да ви спести големи неприятности като – изгаряния, пигментни петна, преждевременно състаряване и рак на кожата. Статистиката показва, че използването на  слънцезащитен крем намалява рискът от рак на кожата наполовина и предотвратява останалите вреди, при правилна употреба на съответния слънцезащитен продукт.

Съвременните слънцезащитни продукти са изключително усъвършенствани, в сравнение с техните предшественици. Сега те се предлагат във всякакви форми – от обикновен крем - до гелове, пудри, лосиони, спрейове, гланцове за устни, продукти специално разработени за около очите и т.н.

Как обаче, да изберете правилният слънцезащитен продукт за вашата кожа?

При такова голямо разнообразие, човек лесно може да се почувства объркан. По-долу сме ви приготвили няколко съвета, за да се справите максимално бързо със задачата и да преминете към летните забавления.

  1. Изберете широкоспектърен продукт – Това означава, слънцезащитен продукт,който предпазва от UVBи от UVAлъчи. UVBлъчите са тези, които предизвикват слънчеви изгаряния, а UVAлъчите са тези, които предизвикват преждевременно състаряване на кожата и пигментни петна. В комбинация, прекомерното излагане на тези лъчи може да предизвика рак на кожата. Уверете се, че вашият слънцезащитен продукт предпазва и от двата вида лъчи.
  2. Обърнете внимание на слънцезащитният фактор (SPF)- Той показва колко от UVBлъчите може да спре вашият слънцезащитен продукт. Дерматолозите препоръчват винаги да избирате такъв с поне SPF 30. Колкото по-високо се качва цифрата на слънцезащитният фактор обаче, толкова по-малка става разликата. Например SPF 15 филтрира около 93% от UVBлъчите, SPF 30 филтрира 97% от лъчите. Когато преминем към SPF 50процентите стават 98%, а на SPF 100 те са около 99%. Важно е да запомните, че никой слънцезащитен продукт не може да ви предпази на 100%.
  3. Водоустойчивите продукти не са напълно водоустойчиви.- Никога не забравяйте това. Повечето „водоустойчиви“ слънцезащитни продукти са такива за 40 до 80 минути във вода. За най-добър резултат нанасяйте вашият продукт отново, веднъж на всеки 2 часа и дори по-често, ако плувате или се потите прекомерно.
  4. Обърнете внимание на вашият тип кожа – Ако имате мазна или проблемна кожа, задължително изберете продукт, на който е отбелязано, че е некомедогенен, което означва, че няма да запуши вашите пори. Ако имате суха кожа, препоръчваме кремове с хидратиращи съставки. За чувствителна кожа, дерматолозите препоръчват продукти на минерална основа.
  5. Срокът на годност – Не разчитайте автоматично на останалото шишенце лосион от миналата година. Проверете срокът му на годност, преди да го използвате, защото продукт с изтекъл срок, не само че няма да си свърши работата, но може и да е причината за неприятни кожни раздразнения, които да развалят вашата почивка. Също обърнете внимание на символа, който показва срока на годност след отваряне на опаковката. Не използвайте слънцезащитния продукт, който ви е останал от миналата година.
  6. Най-добрият слънцезащитен продукт е този, който не пропускате да използвате!

 

 

Прочети още

Абонирай се за бюлетин

Научавай пръв за нови продукти, промоции и персонални отстъпки от AptekaZdrave