Как да се преборим с лошият дъх

Халитозата или хроничният лош дъх е едно изключително неприятно състояние, което може да се отрази на вашето самочувствие и социални контакти.

Какво обаче причинява халитозата и как да се избавите от нея?

Не спирайте да четете, защото днес за вас сме приготвили отговорите на тези въпроси!

За разлика от сутрешният лош дъх или такъв в следствие на някаква миризлива храна – като лук или чесън, това състояние може да се задържи за по-продължително време и да е знак за по-сериозен проблем. Ако бързите трикове за свеж дъх като водата за уста и дъвките имат само краткотраен ефект и лошият ви дъх се завръща бързо след това, то може да страдате от:

Проблеми със зъбите – Кариесите и някои заболявания на венците, предоставят допълнително място за бактериите, отговорни за лошият дъх. Трудното им почистване е основният помощник при появата на халитоза.

Инфекции – Те може да са в устата, носа или гърлото. Бактериите се хранят с течностите, които тялото ви произвежда докато се бори с инфекцията, като в отплата ви оставят лошият дъх.

Сухота в устата – Вашата слюнка носи голяма отговорност за денталното ви здраве, както и за вашият дъх. Тя „изплаква“ и премахва остатъците от храна, помага за нейното разграждане и осигурява вещества, борещи се с бактерии и нежелани инфекции, за да запази устната ви кухина здрава. Ако не произвеждате достатъчно слюнка, знак за това може да е лошият дъх. Това всъщност е и причината за сутрешният лош дъх – понеже докато спим отделяме по-малко слюнка от обикновено. Дори да сме си измили зъбите преди лягане, по тях, по бузите и по езика се задържат мъртви епителни клетки, които бактериите използват за храна. Когато няма слюнка, която да ги изплаква, разграждането на тези клетки води до отделяне на неприятна миризма. Това обаче преминава след събуждането.

Тютюнопушенето – Тютюневите изделия освен че вредят на цялото ви тяло, допринасят и за лошият дъх. И не само със собственият си лош аромат, те също така изсушават устната кухина, което прави пушачите много по-предразположени към заболявания на венците и лош дъх.

Други заболявания – Въпреки че халитозата най-често е свързана с нещо случващо се в устната ви кухина, тя може да се появи и в следствие на някои хронични състояния като: стомашен рефлукс, диабет, чернодробни или бъбречни заболявания.

 

Какво да правите, ако забележите че дъхът ви напоследък не е особено свеж?


Отделете внимание на устната си хигиена – Ако не миете добре зъбите си и не почиствате между зъбните пространства, остатъците от храна там започват да се разграждат, което оставя след себе си неприятна миризма. Това се отнася и за езикът ви, където също могат да се задържат остатъци от храна, така че не пропускайте, когато си миете зъбите да изтъркате и него. Зъболекарите препоръчват да миете зъбите си поне 2 пъти на ден по 2 минути с флуоридна паста за зъби. За по добро почистване на зъбите може да използвате орален душ и четка за език.

Яжте подходящи храни - Хрупкавите, богати на фибри плодове и зеленчуци могат да помогнат за почистване на устата ви от частици храна, които могат да се придържат към зъбите и езика между храненията. Разумно е да не прекалявате с десертите. Рафинираните храни и бялата захар могат да причинят прекомерно захранване на някои бактерии в устата ви, което предизвиква миризма.

 Приемайте пробиотици – Много хора в стремежа си да се отърват от лошия дъх, прекаляват с употребата на вода за уста. Тя освен лошите, убива и добрите бактерии в устната ви кухина, което от своя страна благоприятства за дисбаланс и ново населяване с лоши бактерии, задълбочавайки проблема. Вместо това може да опитате да обогатите менюто си с храни, богати на пробиотици, като - кисело мляко, кефир, кисело зеле или краставички. Какво знаем за пробиотиците?

Преборете се със сухотата в устата -  Пийте повече вода, при сухота, тя може свърши част от  работата на слюнката – да изплаква устата ви. Ако приемате някакви лекарства – уверете се, че сухотата не е страничен ефект от тях и ако е, консултирайте се с вашият лекар – той може да замени лекарствата ви. Сухотата може да е също и в следствие на дишане през устата, ако случаят ви е такъв, разрешете първо този проблем.

Откажете цигарите – Освен че ще се отървете от лошата миризма и сухотата в устата ви, това ще допринесе за общото ви здравословно състояние. Не го отлагайте повече. Изберете подходящия за вас продукт, който ще ви помогне да откажете вредния навик.

Дъвките – Основната надежда на хората е, че ментовият вкус ще скрие лошият им дъх, но дъвките имат още едно преимущество – докато ги дъвчете, те стимулират отделянето на слюнка, която се бори със сухотата, причиняваща лошият дъх, а дъвките без захар, със съдържание на ксилитол се борят и с растежа на вредните бактерии в устата ви.

Използвайте специализирани - антихалитозни продукти, които спомагат за спиране на лошият дъх в устата.

 

 

Прочети още

Абонирай се за бюлетин

Научавай пръв за нови продукти, промоции и персонални отстъпки от AptekaZdrave