Как да се справим с гъбичките по ноктите

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: понеделник, юли 6, 2020 Коментари: 0 Посещения: 210

Чехли, джапанки, сандали – прохлада за нашите крака в горещите летни дни. Това, което може да развали нашето удобство обаче са гъбичките по ноктите. Досадни и упорити, те принуждават много хора да изберат по-затворени обувки, дори и в най-топлото време.Какво представляват гъбичките по ноктите и как да се преборим с неудобният проблем? Гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите или онихомикозата е инфекция на нокътната плочка, която се смята за едно от най-честите заболявания в човешкото тяло. До неотдавна тя е приемана просто за козметичен дефект. Дефектът обаче, обикновено е предизвикан от гъбичка от рода на дерматофитите - Tryhophiton rubrum и може да се разпространи,както по ноктите на краката – така и по тези на ръцете. Инфекцията започва най-често като малко белезникаво или жълтеникаво петънце по нокътя, като то постепенно се разраства и може да засегне цялата нокътна плочка. Нейната структура се изменя и се получава задебеляване,нокътя става чуплив и лющещ се, като може да промени цвета си – от леко потъмняване до тъмно кафяв или черен цвят. От един засегнат нокът – инфекцията може да се предаде и на останалите нокти. Гъбичната инфекция може да се предаде и от човек на човек, като нелекувана тя може да унищожи нокътните плочки. А след излекуването, може да се случи повторно заразяване от повърхности като килими или обувки. Именно това прави гъбичките по ноктите толкова упорити и трудни за лечение.

По-често засегнати от гъбички по ноктите са мъжете и хората в напреднала възраст. Друга предпоставка е наличието на диабет или отслабена имунна система. Ако прекарвате много време във вода – на спа, плувни басейни и прочие, или имате нараняване по нокътя, шансовете за гъбична инфекция стават по-големи.

Понеже гъбичките по ноктите могат да изглеждат и като други заболявания – например псориазис, е препоръчително да бъдете диагностицирани от вашият лекар.

Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-лесно и успешно е неговото лечение. Според сериозността на инфекцията, вашият лекар може да ви предпише противогъбични таблетки, крем или вид лак за нокти с противогъбичен ефект. Има и опция за лазерно лечение, като при него резултатите са по-бързи от останалите методи.

Обикновено борбата с гъбичките по ноктите е продължителен процес и трябва да се въоръжите с търпение и постоянство. Ето и няколко съвета, които могат да са ви от полза:

 -Важно е да се спазва добра лична хигиена. Поддържайте краката си чисти и сухи. Сменяйте чорапите си често, ако краката ви се изпотяват. Топлината и влагата са идеалните условия за гъбичките и това ще влоши инфекцията.

 -Когато гъбичките са по ноктите на краката – изберете подходящи чорапи от естествени материали, които да не запотяват. Винаги перете чорапите и чорапогащниците на високи температури и често ги подменяте с нови чифтове. Комбинирайте ги с подходящи обувки от дишащи материали, които да са свободни и удобни.

 -Обувките също могат да са преносител на инфекцията, но не се безпокойте. Не е нужно да се отървете от всичките си обувки, в аптеките може да откриете почистващи препарати за обувки с противогъбично действие, с които може често да дезинфекцирате обувките си, за да сте сигурни, че те не подпомагат задържането на инфекцията. В аптека "Здраве" ще намерите подходящите продукти за обувки и карака ТУК

-Ако един член на семейството има гъбички, то те лесно могат да се предадат и на останалите, така че не споделяйте домашни чехли или други обувки. Измивайте добре пода на банята след къпане. Дезинфекцирайте останалите подове по-често. Препоръчително е всички членове на семейството да минат профилактично лечение.Гъбички по ноктите

Изберете подходящия за вас продукт за борба с гъбичките по ноктите, и се радвайте на красиви нокти и крака!

Коментари

Напиши коментар