Какво знаем за сенната хрема

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: четвъртък, април 30, 2020 Коментари: 0 Посещения: 178

Алергичният ринит или т.н. сенна хрема е хронично, имуно-алергично заболяване, проявяващо се най-често в месеците между март и септември, поради което се нарича и поленова алергия. Полените са размножителните зърна на ветроопрашващите се растения.

С най-голямо значение са брезовите, тревните, житните и тези на някои плевели като пелин и амброзия.Hay fever

Те са главната причина толкова много от нас да посрещат хубавото време с течащи носове и сълзи в очите. Сенната хрема е най-често срещаната алергия – от нея страдат между 15 и 20% от хората в света, сочи статистиката. Въпреки лесно разпознаваемите си симптоми, алергичният ринит често бива смятан за обикновена настинка от пациентите, като те изкарват няколко сезона с проблемът, преди да се обърнат към алерголог.

Сериозността на симптомите може да варира при различните хора, но най-често те включват - водниста и обилна хрема, пристъпи на кихане, сърбеж в носа, а често и в очите, небцето и гърлото, дори ушите. Запушването на носа, понякога води до известна степен на загуба на обоняние. Сенната хрема може да предизвика кашлица, причинена от неумолимо стичащите се секрети към гърлото.

Лесно може да различите обикновената настинка от сенната хрема по липсата на типичното сърбене в носа, а секретите, които се отделят биват слузести, гнойни или смесени. При алергичен ринит секрецията е бистра, водниста, без каквото и да е мътно съдържание.

В детска възраст боледуват по-често момчетата. При възрастните няма разлика между двата пола. Сенната хрема често започва в ранна детска възраст, като пикът и е през юношеството. Добрата новина е, че с напредване на годините има спад на имунитета и ходът на болестта става по-лек.

Сенната хрема е състояние, което в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегвано. Когато тя не бъде правилно лекувана с течение на времето започват да се наблюдават усложнения, като нови полени, които се превръщат в дразнители, по-силно изразени симптоми или най-сериозното усложнение – поленовата бронхиална астма.

Най-ефикасните натурални продукти в борбата с алергиите

Освен предписаното ви лечение, има още няколко неща, които може да направите за да облекчите сенната хрема:

Не излизайте сутрин – В ранните часове полените във въздуха са в по-голяма концентрация. Те се носят по вятъра, лесно се вдишват от хора и домашни любимци и се прикрепят към всичко.

Следете прогнозата за времето - Растенията и дърветата произвеждат по-малко прашец при облачно време. Когато е топло, влажно и ветровито, нивата на полена са по-високи. Валежите понижават концентрацията на прашец във въздуха.

Вземете душ -  Поленът се състои от фини, микроскопични зрънца , които лесно се полепят по всякакви повърхности като дрехите ви, кожата ви, косата ви. След разходки на вън, взимането на душ и смяната на дрехите е добра идея.

Поддържайте чистота вкъщи – бършете често навсякъде с влажна кърпа, това ще предотврати натрупването на прашец. Не прекалявайте с проветряването и отворените прозорци.

Коментари

Напиши коментар