Летните вируси и какво не знаем за тях

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: понеделник, юни 15, 2020 Коментари: 0 Посещения: 128

Макар и да ни се иска, за жалост вирусите не излизат в лятна ваканция. В допълнение на корона вирусa (COVID-19),summer virus който все още е на хоризонта, с настъпването на лятото започват да ни дебнат и цял куп други вируси. Със сигурност ви се е случвало поне веднъж да отидете на почивка и след отпуската да се нуждаете от седмица болнични. За да ви спестим тези неприятности, днес за вас сме подготвили най-добрите съвети за да си остане вашата почивка пълна само с приятни преживявания.

Различни вируси са характерни за различните сезони. И ако през зимата ни мъчат риновируси, то през лятото върлуват рота, ентеро и адено вирусите. За разлика обаче от зимните вируси, които са придружени с температура, кашлица и течащ нос, летните вируси добавят към листа с неприятности и храносмилателни проблеми – като повръщане и разстройство. Това може да ги направи доста по-неприятни. Различни са също и в начинът си на предаване, освен по въздушно-капков път, те най-често се предават чрез допир със замърсени повърхности или консумиране на замърсена храна. Местата, където най-често се срещаме с вирусите през лятото са курортите. Но това не изключва и останалите места с голяма концентрация на хора.

Симптомите на летните вируси, обикновено отшумяват след седмица – до десет дни, като винаги е добре да се консултирате с вашият лекар за медикаменти, които да приемате. Много хора правят грешката сами да си назначат лечение, като то обикновено включва някакъв антибиотик, който – лекарите казват – е напълно ненужен в повечето случаи. Антибиотик не трябва да се приема, освен ако няма настъпили усложнения, а дори тогава, вашият лекар трябва да определи какъв точно да използвате. Ненужната му употреба само ще допринесе за унищожаването на вашата нормална чревна флора, което от своя страна може да влоши симптомите.

Как обаче да избегнете неприятностите с летните вируси? По-долу сме изброили най-добрите мерки, които трябва да взимате:

-                      Мийте често ръцете си, като отделяте поне по 30 секунди всеки път. Когато нямате възможност за това – носете си дезинфектант, особено докато сте на плажа.

-                      Басейните могат лесно да се превърнат в огнища на зарази. Ако посещавате такива, уверете се че те са добре поддържани.

-                      Когато сте на почивка не пийте вода от чешмата, носете си бутилирана вода.

-                      Когато си вземате мокри кърпички с цел дезинфекция - изберете такива със спиртно съдържание. Обикновените всъщност нямат дезинфекциращ ефект.

-                      Винаги мийте добре плодовете и зеленчуците. Лятото е сезонът когато сякаш ни се ядът само салати и плодове, те обаче крият рискове, ако не са добре почистени, при нужда ги обелете.

-                      Носете предпазните си маски на места с големи групи хора.

-                      Приемайте пробиотици по време на вашата ваканция. Лекари съветват приемът да започне още от вкъщи, за да се повиши устойчивостта на организма ви, като го наситите с полезни бактерии.

Какво знаем за пробиотиците?

Подсилете имунната си система. В това могат да ви помогнат следните неща - яжте повече плодове и зеленчуци, пийте повече течности, ограничете консумацията на кафе, алкохол и цигари, консумирайте достатъчно протеини, консумирайте лук и чесън, приемайте достатъчно витамини и микроелементи, спете достатъчно, ограничете стреса, спортувайте и бъдете активни. Разгледайте нашите добавки за имунитет ТУК.

Коментари

Напиши коментар