Помощ при алкохолизъм

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: вторник, юни 30, 2020 Коментари: 0 Посещения: 195

Започвайки от древните цивилизации на стария свят – Египет, Рим и Гърция , та чак до наши дни – алкохолните напитки са останали неразделна част от социалния ни живот. Някои от тях, като виното, дори са вплетени в различни религиозни обичаи, имат свои собствени празници и са почитани от мнозина, заради ползите върху човешкия организъм.

Кога обаче няколко чашки с приятели се превръщат в проблем, който постепенно започва да вреди на живота ни, на семейството, Алкохолработата и социалните контакти? Кой е моментът, в който сме се изгубили в чашата? За много хора е трудно да определят границата.

Алкохолната зависимост може да се прокраде почти незабелязано в животът ни, било то засягайки нас или някой близък, затова е важно да сме наясно с притеснителните знаци на злоупотребата с алкохол и да реагираме, като вземем мерки навреме. Осъзнаването на проблема е винаги първата стъпка към решаването му.

Някои от първите признаци на алкохолната зависимост биват:

-          Чувство на вина или срам, заради пиенето

-          Нужда да се скрие вредният навик

-          Нужда от алкохол, за успокоение и при всеки проблем или неразположение

-          Загуба на памет, след консумация на алкохол

-          Липса на контрол на количеството консумация

С напредване на зависимостта, толерантността на алкохола при болният човек значително нараства и постепенно се губи рефлексът за повръщане, което от своя страна може да доведе до поемането на големи количества алкохол, завършващо с алкохолно натравяне на организма.

При липса на алкохол, зависимият започва да изпитва симптоми на абстиненция, които могат да са с различна сериозност. Те включват – депресия, тревожност, резки промени в настроението, силна умора, главоболие, загуба на апетит, гадене и повръщане, ускорен сърдечен ритъм, потене, треперене, делириум, треска, припадъци. Зависимият може да стане опасен за себе си или за околните. При алкохолна абстиненция, лекарската помощ е задължителна, понеже някои от симптомите могат да бъдат живото застрашаващи.

В последният си стадий, алкохолната зависимост може коренно да промени личността и възприятията. Да доведе до необратими увреждания на черния дроб, жлъчката, сърдечно-съдовата и нервната система. Този етап се характеризира с маниакално поведение и алкохолен делириум, като обикновено завършва фатално.

Рисковите фактори за развитието на алкохолна зависимост са най-разнообразни като – генетична предразположеност, социална среда, емоционално здраве. Най-голям риск има за хора, идващи от семейства, в които някой е страдал от алкохолизъм и хора с разклатено психическо здраве- такива страдащи от депресия, безпокойство или биполярно разстройство.

Алкохолната зависимост се смята за едно от най-честите психични заболявания в Европа, с повече от  14 милиона алкохолно зависими на година. Европа оглавява и световната статистика за най-занижено здравословно състояние, вследствие на злоупотреба с алкохол и най-много смъртни случаи.

Ако вие или ваш близък страдате от алкохолна зависимост, трябва да се подготвите заедно да извървите пътят към възстановяването. Подкрепата на близките е ключова при борбата с заболявания като това. Преодоляването на силни чувства като срам, гняв и чувство на безсилие е голямо предизвикателство за много семейства. Малко допълнителна подкрепа може да е точно това, което ще ви помогне да спечелите битката. В България съществуват групи като Анонимните Алкохолици, където може да обмените своят опит, да получите съвети или да помогнете на други в нужда.Сбирки се провеждат в 16 български града, като заради ковид обстановката, много от тях се случват онлайн. Разгледайте повече на адрес:  http://www.aa-bg.info/ 

 

Разгледай нашите добавки в помощ на отказването от алкохола Тук 

Коментари

Напиши коментар