Помощ при разширени вени

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: четвъртък, юни 25, 2020 Коментари: 0 Посещения: 198

Разширените вени са едно често срещано и добре познато заболяване. Данните показват, че около 30% от световното население сеCannaderm Venosil сблъсква с този проблем, като статистиката за България сочи, че между 30-40% от жените и 20% от мъжете имат някаква форма на хронична венозна болест.

Как всъщност се сдобиваме с разширени вени?

Вените са нашите кръвоносни съдове, по които кръвта ни се движи към сърцето, но за разлика от артериите – те нямат собствени мускулни влакна. Движението на кръвта в тях се случва с помощта на венозни клапи и на съкращение на околните мускули. Когато обаче продължително време стоим прави или седнали, движението на кръвта ни се забавя и се задържа в долните части на тялото. С времето това води до отпускане на венозните стени и неправилна работа на клапите. Това пък от своя страна кара част от изпомпаната кръв да се връща обратно и да се застоява в долните крайници, причинявайки разширяването на вените.

В рисковата група на това заболяване, попадат хората с офис професии, прекарващи много време на бюро, зъболекари, хирурзи, фризьори и други, които прекарват много време прави, хора с наднормено тегло и такива, които водят заседнал начин на живот. Основна обаче е генетичната предразположеност, ако някой от родителите ни страда от разширени вени, голяма е вероятността и при нас да се появи в някой етап от живота.

За жалост много хора не обръщат внимание на ранните симптоми на разширени вени и се обръщат към лекар, чак когато заболяването е в много напреднала фаза, с голям риск към здравето им. Като първи признаци на венозна болест се смятат: тежест в краката, лесно умаряне, болка, зачервяване, чувство на мравучкане, подути глезени в края на деня. С напредване на заболяването обаче, пациентът може да се сдобие с възпаления, вследствие на голямото количество отпадни продукти задържани във вените. Това пък от своя страна води до структурни и функционални изменения. На външен вид вече ясно се забелязват съдовете, като кожата на глезените става суха, зачервена и чувствителна. С времето пренебрегнатата венозна болест води до по-тежки усложнения, като екземи, язви, флебит и тромбоза. Ранното диагностициране и лечение на болестта може да предотврати тези усложнения.

Лекарите споделят, че едно от най-големите притеснения на пациентите им е, че ще се наложи оперативна намеса. Този техен страх често ги кара да отлагат лечението си. В България вече се прилага „безкръвно“ лечение на разширени вени, с методи като лазерна аблация и склеротерапия, като те са минимално инвазивни и се прилагат под местна упойка, с пациента в пълно съзнание. Обикновено дори не се налага болничен престой и може да се върнете към ежедневието си още на следващия ден.

Ако откриете у себе си някои от ранните симптоми на разширени вени, има няколко полезни навика, които може да си създадете за да избегнете влошаване:

  • Контролирайте теглото си. Свалянето на излишните килограми, освен че ще ви накара да се чувствате по-добре в кожата си, също така и ще намали напрежението върху вашите вени
  • Движете се при всеки удобен случай – Може да са дребни неща, като вместо да използвате кошчето под бюрото в офиса, създайте си навика да ставате, за да изхвърлите боклука другаде. Избягвайте да кръстосвате краката си и когато се сетите правете по 20-30 повторения повдигане на пръсти.
  • Избягвайте продължителното излагане на топлина – като сауни, вани и джакузита.
  • Изберете подходящи обувки – те трябва да са свободни и удобни за ходене.
  • Дръжте краката си повдигнати – Когато сте вкъщи, гледате телевизия или сте на компютъра, използвайте момента за да повдигнете краката си на нещо, така ще намалите застояването на кръвта в долните крайници.
  • Хладък душ- Завършвайте всяко къпане, като обливате краката си с хладка вода, това ще ви донесе мигновено облекчение.
  • Масажирайте краката си. Това ще помогне на кръвообращението ви, като масажът трябва да е нежен и за предпочитане – с подходящ масажен гел. Нашият фаворит в случаят е Венозил на Канадерм. Той е с естествени съставки, в основата им е синергичната комбинация на биоактивно конопено масло и екстракт от сибирска елаВенозил ще охлади и облекчи уморените и тежки крака. Лесно попива и няма лепкав ефект, при необходимост може да го използвате няколко пъти на ден. Незаменим помощник е при хора с наднормено тегло, при такива, на които се налага да стоят на едно място дълго време на работа, при бременни. Редовната употреба на Венозил ще помогне за намаляване на отоците на глезените, намаляване усещането за прекомерна умора и тежки крака.

Вземете своят Венозил от ТУК

Коментари

Напиши коментар