Първа помощ при слънчеви изгаряния

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: вторник, юни 2, 2020 Коментари: 0 Посещения: 92

През последните месеци, някои от нас прекараха ужасно много време вкъщи. Ако и вие сте били приятно развълнувани от хубавото Каннадерм Регенерациявреме и разходките на вън, а после малко сте попрекалили с излагането на слънце, не се плашете, днес за вас сме подготвили най-полезните съвети, с които да си помогнете при слънчево изгаряне!

Понякога дори и да използвате слънцезащитни продукти, прекаленото излагане на слънце може да доведе до изгаряния. Те се получават, вследствие на UVBлъчите , съдържащи се в слънчевата светлина. Обикновено при слънчевите бани, когато кожата ни е изложена на UVлъчението, нашето тяло, в отговор произвежда пигментът меланин, той е отговорен за приятният бронзов загар, към който се стремим. Когато обаче изложим кожата си на прекалено много UVлъчи, може изцяло да пропуснем момента с красивият тен и да се сдобием директно със зачервяване, парене, сърбеж и мехури. А при много сериозни слънчеви изгаряния мога да се появят и главоболие, треска, гадене и отпадналост. Тези симптоми обикновено се появяват няколко часа след излагането на слънце, но може да отнеме и ден, преди да си проличи колко точно сериозно е изгарянето.  Няколко дни след това, кожата може да се обели и да остави долният слой с необичаен цвят и на петна за известно време. Всяко слънчево изгаряне е различно и може да отнеме от дни до седмица за да заздравее. За жалост няма начин магически да се отървете от него веднага, но има няколко неща, които може да направите за да облекчите симптомите и да ускорите процеса на заздравяване.

  1.        Прекратете всякакво излагане на слънце -Ако ви се налага да сте на вън, след като вече сте се сдобили със слънчево изгаряне – покрийте всички засегнати части.
  2.        Вземете обезболяващо средство – нещо съдържащо Ибупрофен може да ви е от ползва – Той не само ще успокои болката, но ще предотврати треската, главоболието и подуването.
  3.        Охладете се – Хладките душове са препоръчителни (хладки, а не студени!). Те ще облекчат вашата кожа и чувството, че сякаш тя гори. Бъдете нежни с нея – без излишно търкане и дразнещи продукти. Също така, може да си направите студен компрес на засегнатите места.
  4.        Хидратирайте кожата си – След като сте си взели хладък душ и нежно сте се подсушили (без излишно търкане с хавлията) използвайте успокояващ хидратиращ крем, тази стъпка е ключова за възстановяването на вашата кожа. Нашият любим такъв продукт е кремът РегеМа на Канадерм. Неговите натурални съставки съчетават конопено и хвойново масло, съгласно рецепта на сибирската традиционна медицина. Кремът лесно попива и  овлажнява кожата в дълбочина, а това допринася за бързото и регенериране. Той може да е най-добрият ви приятел в мъчителните дни след изгарянето, като освен облекчение, той ще се погрижи да възвърне целостта на вашата кожа. Виж серията „Регенерация“ на Канадерм ТУК
  5.        Пийте повече вода – При слънчево изгаряне, често може да последва дехидратация, затова не забравяйте да пиете вода, като минимумът на ден е 8 чаши от 200 мл.
  6.        Пазете се от инфекции – Ако сте се сдобили с мехури от вашето изгаряне – не ги пукайте! Те са защитният механизъм на кожата. С тях тя се опитва да заздравее и да се предпази от инфектиране. Те също така значат, че вашето изгаряне е от 2ра степен, тоест по-дълбоко е от най-горният слой на кожата. Колкото и да е изкушаващо да ги спукате – така просто ще си причините болка и ще изложите кожата отдолу на риск от инфекция. Ако някой мехур се спука сам – почистете го с нежен сапун и вода, като след това може да го третирате с крем.

Ако кожата ви има голямо количество мехури, зачервяването е прекалено силно или изпитвате непоносима болка и никой от съветите по-горе не ви облекчава – незабавно се свържете с дерматолог, той може да ви изпише кортикостероид за орална употреба или антибиотик, ако имате инфекция.

Коментари

Напиши коментар