Рецепта за натурален репелент

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: понеделник, май 11, 2020 Коментари: 0 Посещения: 138

Репелентите са най-ефективното средство за защита от досадните насекоми през топлия сезон. Като се има предвид обстановката с naturals repellentкорона вируса, все повече ще търсим утеха в планината и на чист въздух, за да избегнем местата със струпване на хора. На пазара има богат избор от репеленти, под формата на спрейове, стикове, лосиони, гривни които могат да се носят незабележимо като аксесоар. Предлагат се занимателни репеленти под формата на гривни или клипси за децата, които са напоени с масло от цитронела и са безвредни.

Но голяма част от течните репеленти съдържат химични вещества.

Ако имате чувствителна кожа, синтетичните репеленти могат да предизвикат дразнене, зачервяване или обрив. Затова за вас сме приготвили рецепта за натурален, безвреден репелент.

Какво ще ви е необходимо:

-Бутилка с накрайник за пръскане

-Вода

-Билката Хамамелис (може да намерите в аптека или билков магазин)

Етерично масло (може да се ползва от чаено дърво, лимон, мента, евкалипт, карамфил, лимонена трева, или лавандула , като може да си направите и смеска по ваш избор)

 

Смесете равни части от водата и Хамамелиса, към тях добавете 15 капки от етеричното масло. Разклатете добре. Използвайте както бихте използвали всеки спрей репелент – като избягвате попадане в очите или поглъщане. (Забележка! Ако използвате този репелент върху деца - не използвайте лимонени масла или евкалипт, защото може да раздразнят тяхната кожа, подходящи за тях са – мента, карамфил или лавандула). Този домашен репелент може да бъде използван и върху домашните ви любимци. За по-добър резултат може да накапете няколко капки етерично масло по външната част на каишката им преди разходка.

Ако имате градина и тя е любимото ви място за отдих, има няколко растения, които действат като естествени репеленти и биха помогнали да прогоните досадните насекоми. Може да се възползвате, като си засадите някои от тях.

Босилек – освен незаменима подправка за много ястия, той притежава и свойството да отблъсква комари и мухи. Добавяйки го към градината си, не само ще се предпазите от насекоми, но ще имате и неизчерпаем запас от свежата подправка.

Лавандула – този приятен за нас аромат е ужасяващ за молци, бълхи, комари и мухи. Засадена покрай входовете, може да предпази домът ви от нежелани гости.

Лимонена трева – Използвана в азиатската кухня, тя може да добави страхотен вкус към много пилешки и свински ястия, както и към супи и салати. Също така може и ефикасно да ви лиши от присъствието на комари.

Мента – Отблъсква комарите, като също може да бъде използвана в много ястия или чайове. Важно обаче е да отбележим, че ментата веднъж засадена в градината ви може да е трудна за премахване, затова се препоръчва отглеждането и да се извършва в саксии.

Розмарин – Още една любима подправка и любим репелент против комари и различни насекоми. Има няколко сорта, като може да бъде отглеждан в саксия или директно в градината ви (трябва да отбележим обаче, че някои сортове могат да израснат доста големи)

 

Добавяйки тези растения към градината си, не само ще се отървете от насекомите, но и ще обогатите запаса си от свежи подправки, които ще добавят незаменим вкус към вашите ястия.

Коментари

Напиши коментар