Защо трябва винаги да ползваме слънцезащитни продукти

Автор: Севинч Хасан В: Root Дата: вторник, май 19, 2020 Коментари: 0 Посещения: 81

Повечето хора си спомнят за слънцезащитният крем, когато настъпи лятото и се приготвят за плаж. Sun protectА всъщност трябва да се защитаваме от слънцето целогодишно, без значение от цвета на кожата.

Използването на слънцезащитни продукти може да се проследи назад във времето чак до древен Египет, където хората са правели смес от оризови трици и жасмин, с която са предпазвали кожата си. Първият модерен слънцезащитен крем е пуснат за масова продажба през 1936, като формулата му не спира да се усъвършенства и до днес. Нашите слънцезащитни продукти могат да бъдат различни видове според нуждите на хората. Предлагат се водоустойчиви слънцезащитни продукти, под формата на спрейове, гелове, слънцезащитният фактор може да бъде добавен към козметични продукти като – бб крем, фон дьо тен, гланц за устни и т.н. 

Защо винаги трябва да нанасяте слънцезащитен крем – дори и в облачни дни?

До 80% от слънчевите лъчи могат да преминават през облаците, така че ако си мислите да прескочите слънчевата защита – помислете пак! Слънцезащитният крем е важна превантивна мярка, която трябва да се използва през цялата година, включително през зимните месеци. Снегът може да отразява до 80% от ултравиолетовите (UV) лъчи, увеличавайки риска от щети по вашата кожа. Освен това, колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-голямо е влиянието на UV лъчи, така че слънцезащитният крем е от ключово значение и за семейните ски ваканции. Когато се съмнявате - нанасяйте слънцезащитен крем!

Ако и това не ви е убедило никога да не забравяте слънчевата защита, то ето ви и най-големите предимства от използването на слънцезащитни продукти:

  1.       Предпазват кожата ви от UV лъчи: Нарушеният озонов слой увеличава риска от кожни увреждания причинени от UVлъчи. Слънцезащитните продукти блокират тези лъчи, като значително намаляват вероятността от слънчево изгаряне. Потърсете продукти с SPF (слънцезащитен фактор) от поне 15 (някои лекари не препоръчват нищо под 30) и ги използвайте всеки ден.
  2.       Намаляват риска от рак на кожата: През 2018 година са отчетени над 300 000 нови случая на хора с меланоми, като случаите на рак без меланоми са били над 1 милион, правейки това състояние петият най-често срещан рак при хората. Използването на слънцезащитни продукти всеки ден намалява риска от рак на кожата наполовина.
  3.       Предотвратяват преждевременното стареене на кожата: UV лъчите причиняват фотостареене на кожата, което се характеризира с плътен, задебелен вид, обезцветяване и разграждане на колагена, което допринася за фини линии, провисване и бръчки по кожата на лицето, шията и деколтето. Проучванията показват, че хората под 55-годишна възраст, които използват слънцезащитен крем редовно, имат 24 процента по-малък шанс да развият тези признаци на стареене,за разлика от тези, които не го използват.
  4.       Помагат за поддържане на равномерен тен на кожата: Слънцезащитният крем помага за предотвратяване на обезцветяване кожата и образуване на тъмни петна причинени от слънчеви увреждания, като ви помага да поддържате по-гладък и равномерен тен на кожата.

Ако искаме да имаме здрава и сияйна кожа слънцезащитнят продукт трябва да бъде неразделна част от нашето ежедневие.

Коментари

Напиши коментар