Световен ден на мързела

Хората, които предпочитат да си подремват на обяд или прекарват  часове пред телевизора, често биват упреквани от хората, които се събуждат в 5 сутринта, за да бягат няколко километра преди 12-часовия си работен ден.

Но науката е на ваша страна, мързеланковци. Липсата на мотивация всъщност ви е от полза.

Помислете над това: Ако позволите на ума си да почива малко повече, ще бъдете по-продуктивни и креативни. Последната страхотна идея, която сте имали най-вероятно не ви е хрумнала, след часове наред зад бюрото в офиса. Да предположим? Случило се е докато сте под душа или се разхождате безцелно в парка.

Продуктивните хора си приписват на всички положителни качества, но мързеливите хора също заслужават известно признание.

Как мързелът всъщност ви помага да бъдете по-продуктивни, освен да стимулирате креативността си? След като прочетете това, няма да искате да станете от леглото през целия уикенд.

1. Мързеливите хора по-рядко стигат до бърнаут
Докато други хора могат да го нарекат мързел, вие просто знаете, че имате нужда от почивка. Никой не може да е активен през цялото време - независимо дали на работа, в разговор или във връзка. Да си вземете почивка и да си позволите да бъдете „мързеливи“ в крайна сметка ще ви попречи да освободите тялото си от  насъбралото се напрежение. А последиците от бърнаут са сериозни. Прекаленият стрес може да причини хронична умора, безсъние и загуба на апетит.

2. Мързеливите хора се наспиват по-добре.
Ползите от достатъчния сън са многобройни. По-добра памет, добра концентрация, намален стрес, липса на възпалителни процеси в организма и всичко това само ако си осигурявате достатъчното сън. Липсата на почивка може да доведе до някои здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, отслабена имунна система, депресия и тревожност. Така че игнорирайте хората, които ви наричат мързеливи и помнете: когато си вземата следобедна дрямка или отлагате алармата сутрин за десети път, вие просто се грижите за здравето си.

3. Мързеливите хора имат по-голям фокус върху дългосрочните цели
Когато не натоварваме ума си прекомерно, ние мислим за бъдещето и дългосрочните цели 14 пъти по-често. Следователно, така необходимата почивка може да доведе до поставяне на нови цели и планиране. Плюс това, ако не сте прекалено заети, може да отделите време, за да постигнете целите си по-късно.

4. Мързеливите хора са по-ефективни
Вашата крайна цел е да изпълните задачата възможно най-бързо, за да си починете, затова ще работите усилено, за да постигнете максимална ефективност.

5. Мързеливите хора ценят времето си
Уверете се, че всяка развлекателна дейност или работна задача заслужават вашето време и енергия.

6. Мързеливите хора са емоционално интелигентни
Вярвате или не, гледането на определени телевизионни предавания може да подобри емоционалната ви интелигентност. Проучване, проведено от Университета на Оклахома, установи, че гледането на телевизионни подобрява способността на човек да открива емоциите на другите хора. Казват, че през цялото това време изучаването и наблюдението на емоциите на героите наистина може да ви помогне да бъдете по-съпричастни.

Оказва се има много предимства да си мързелив. Честит Световен ден на мързела - 10 август! Бъдете здрави и мързелувайте от време на време.


Източник: 
time.com

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения