Как се приемат хомеопатичните лекарства на Боарон

Хомеопатичните лекарства се приготвят от различни източници – растителни, животински, минерални или химични субстанции, по разработената от основателя на хомеопатията Ханеман технология – процес на последователни разреждания на източника и междинно динамизиране при всяко разреждане

Затова хомеопатичните лекарства имат изключително добър профил на безопасност, по правило те не причиняват нежелани лекарствени реакции (странични ефекти) и не съществува риск от предозиране при грешка в дозата (например приемане по невнимание на по-голяма доза от препоръчаната)

Има две основни групи хомеопатични лекарства: Монопрепарати и Специалитети

Как изглеждат хомеопатичните лекарствени продукти?

Лаборатории Боарон предлагат на българския пазар две основни семейства на хомеопатични лекарства за приемане през устата: Монопрепарати и Специалитети

Монопрепарати – опаковката съдържа само един вид хомеопатично лекарство. За монопрепаратите не са определени терапевтични показания или дозировка, тъй като тези лекарства могат да се използва при много различни симптоми: например, едно и също лекарство може да се предписва в случай на слънчев удар, ухапване от насекомо, на грип симптоми, главоболие и др. Те се предлагат на българския пазар под формата на тройно импрегнирани гранули, поставени в цилиндрични пластмасови туби, съответно 5CH, 9CH, 15CH и 30CH.

Специалитети – фиксирани комбинации, обикновено от две и повече хомеопатични лекарства, имат определени терапевтични показания и дозировка, указани в листовката за пациента. В България се предлагат под формата на таблетки, сиропи и мази.
Някои хомеопатични лекарствени продукти се предлагат на пазара в опаковки, съдържанието на които се приема наведнъж, така наречените „Дози” (еднодозови опаковки, съдържащи около 200 малки гранули).

Начин на ползване на тубите и дозите

За по-лесно преброяване и използване на гранулите, за монопрепаратите лабораториите Boiron са създали полезно приспособление.
На цилиндричните пластмасови туби e поставено специално изработено за целта устройство – брояч, с който при завъртане се пропуска по една гранула. Съобразно предписанието на лекаря така по-лесно се изброяват и събират в прозрачната капачка на тубата необходимия брой гранули.
Вижте клипа на началната страница на сайта.

Къде мога да намеря хомеопатични лекарства?

В България хомеопатичните лекарствени продукти се продават в аптеките и дрогериите. Доставката им в аптеките се извършва от лицензираните търговци на едро с лекарствени продукти, обикновено в рамките на не повече от 24 часа от получената от аптеката заявка..

Как да разбираме имената на хомеопатичните лекарства? Защо хомеопатичните лекарства носят латински имена?

Името на медикамента се определя от името на използваното вещество. Обикновено в международен план тези вещества имат латински имена. Така всички лекари по света могат много точно да определят за какво лекарство става дума.

На какво отговарят разрежданията? Какво означават инициалите СН?

Вашият лекар е подбрал много внимателно разреждането, което е подходящо за Вашето заболяване или състояние. За Вас е важно да спазвате неговия избор.
Обикновено лекарите използват следните разреждания:
5СН
за локални симптоми или увреждания като например зачервявания, леки слънчеви изгаряния или стомашни киселини.
9СН за по-общи или функционални симптоми като спазми, крампи, главоболие или мускулна треска и разкършеност.
15 или 30СН при поведенчески симптоми предизвикани от състояние на стрес, например. Използват и при хронични заболявания.
Терминът CH означава „центизимал по Ханеман”. Той показва, че лекарството е произведено по метода на последователните разреждания към 100, изработен от Самуел Ханеман.,

Пример: 9СH, числото 9 определя броя на извършените разреждания, а буквата C (Centismal 1/100) указва степента на разреждане спрямо началната тинктура-майка. Буквата Н означава вида на разреждането. В случая се касае за „Hahnemann” разреждане, което се приготвя по метода на д-р Самуел Ханеман.

Как се приемат хомеопатичните лекарства?

Спазвайте броя на гранулите написани на рецептата. Препоръчва се приемът на хомеопатични лекарства да не става по време на хранене. Когато става дума за нормални гранули обикновено се препоръчват 5 гранули на прием. Когато става дума за дози (около 200 малки гранули) количеството се приема наведнъж. Дозата може да бъде заместена (когато не се разполага с такава) с десет гранули взети наведнъж. Гранулите се оставят да се стопят в устата Ви.

Защо някои от хомеопатичните лекарства (монопрепаратите) не се придружават от листовка с данни за дозировката и лечебните показания на лекарството?

Един и същи хомеопатичен медикамент може да се използва за лечението на различни заболявания при различни пациенти. Затова не е възможно да се дефинира дозировка за даден монопрепарат – тя е различна за всеки конкретен случай. Поради това дозировката на монопрепаратите следва да се определи от компетентния лекар.

Как да давам хомеопатичните лекарства на бебето си?

Когато става дума за малки деца или бебета хомеопатичните лекарства могат да се разтварят в малко вода. Това става или в чаша с вода или в биберона, без да се загряват. Необходимо е разтворът да се подменя всеки ден.

Трябва ли да избягвам да пипам гранулите с пръсти?

От чисто хигиенни съображения и както при всеки друг медикамент е за предпочитане хомеопатичните гранули да не се пипат с пръсти. Тъй като според производствения процес на Лаборатории Боарон гранулите са тройно импрегнирани с лечебното вещество, докосването до тях не променя лечебната им ефикасност. За да улесни приема на хомеопатичните лекарства, производителят Боарон е монтирал на тубите брояч на гранули.

Какво количество захар внасят в организма ми хомеопатичните гранули?

Гранулите се правят от захароза (тръстикова захар) и лактоза (млечна захар). 20 гранули, или 4 приема по 5 гранули, съдържат 1 грам захар, което представлява 1/5 бучка захар. Една доза (гранули в еднодозова опаковка) също съдържа 1 грам захар или 1/5 бучка захар.

Всички хомеопатични лекарства се приемат след консултация с лекар хомеопат!

Източник: https://boiron.bg/

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения