COVID-19 срещу грип: Прилики и разлики

COVID-19 (коронавирус) и грипът имат много прилики и разлики. Разберете най-важното и как да се предпазите от тези заболявания.

По време на пандемията от COVID-19 може да сте чували, че коронавирусната болест  (COVID-19) е подобна на грипа. COVID-19 и грипът са заразни респираторни заболявания, причинени от вируси. Те имат някои общи симптоми. Но при по-внимателно сравнение те могат да повлияят на хората по различен начин. Освен това, тъй като грипът съществува много по-дълго, лекарите знаят повече за това как да го лекуват и предотвратяват, докато продължават да научават повече за COVID-19.

По какво си приличат COVID-19 и грипът?
Как се разпространяват COVID-19 и грипът?
Вирусите, които причиняват COVID-19 и грипа, се разпространяват по подобен начин. И двете могат да се разпространяват между хора, които са в близък контакт (в рамките на 2 метра). Вирусите се разпространяват чрез респираторни капчици или аерозоли, отделяни при говорене, кихане или кашляне. Тези капчици могат да попаднат в устата или носа на някой наблизо или да бъдат вдишани. Тези вируси също могат да се разпространят, ако човек докосне повърхност с един от вирусите върху нея и след това докосне устата, носа или очите си.

Симптоми на COVID-19 и грип
COVID-19 и грипът имат много общи признаци и симптоми, включително:

Треска
Кашлица
Задух или затруднено дишане
Умора
Възпалено гърло
Течащ или запушен нос
Мускулни болки
Главоболие
Гадене или повръщане (но това е по-често при деца, отколкото при възрастни)
Признаците и симптомите на двете заболявания могат да варират от липса на симптоми до леки или тежки такива. Тъй като COVID-19 и грипът имат подобни симптоми, може да е трудно да се диагностицира кое състояние имате само въз основа на симптомите. Може да се направи тест, за да се види дали имате COVID-19 или грип.

Какви усложнения могат да настъпят при COVID-19 и грип?
Както COVID-19, така и грипът могат да доведат до сериозни усложнения, като:

Пневмония
Остър респираторен дистрес синдром
Органа недостатъчност
Сърдечна недостатъчност
Възпаление на сърцето или мозъка
Смърт

Много хора с грип или леки симптоми на COVID-19 могат да се възстановят у дома с почивка и течности. Но някои хора се разболяват сериозно и трябва да останат в болницата.


Каква е разликата между COVID-19 и грипа?
COVID-19 и грипът имат няколко разлики, включително различни причини, усложнения и лечение. COVID-19 и грипът също се разпространяват по различен начин, имат различни нива на тежест, няколко различни симптома и могат да бъдат предотвратени с различни ваксини.

Причини за COVID-19 и грип
COVID-19 и грипът имат няколко разлики. Първата основна разлика е в причинителя на вирусната инфекция. COVID-19 и грипът се причиняват от различни вируси. COVID-19 се причинява от нов коронавирус, наречен SARS-CoV-2, докато грипът се причинява от грипни вируси А и В.

Симптоми на COVID-19 и грип
Симптомите на COVID-19 и грипа се появяват по различно време и имат някои разлики. Симптомите на COVID-19 обикновено се появяват 2-14 дни след експозицията. Симптомите на грип обикновено се появяват около 1-4 дни след експозицията.

Разпространение и тежест на COVID-19 и грип
Изглежда, че COVID-19 е по-заразен и се разпространява по-бързо от грипа. С COVID-19 може да изпитате загуба на вкус или мирис. Тежките заболявания като белодробно нараняване са по-чести при COVID-19, отколкото при грип. Смъртността също е по-висока при COVID-19, отколкото при грип.

COVID-19 и грипни усложнения
COVID-19 може да причини различни усложнения от грипа, като кръвни съсиреци и мултисистемен възпалителен синдром при деца.

Лечение на COVID-19 и грип
Друга разлика е, че грипът може да се лекува с антивирусни лекарства. Само едно антивирусно лекарство, наречено ремдесивир, в момента е одобрено за лечение на COVID-19. Изследователите оценяват много лекарства и лечения за COVID-19. Някои от тях могат да помогнат за намаляване на тежестта на заболяването.

Превенция на COVID-19 и грип
Можете да получите годишна ваксина срещу грип, за да намалите риска.. Всяка година грипната ваксина осигурява защита от трите или четирите грипни вируса, които се очаква да бъдат най-често срещаните през грипния сезон през съответната година.
Ваксината срещу грип не ви пази да се заразите с COVID-19. Някои изследвания установиха, че ваксината срещу грип може да намали риска от заразяване с COVID-19.

Ваксината срещу COVID-19  може да ви предпази да се заразите с вируса или да ви предпази от тежко боледуване, ако се срещнете с вируса.

Как може COVID-19 да повлияе на тазгодишния грипен сезон?
Възможно е вирусите, които причиняват COVID-19 и грипа, да се разпространят във вашата общност по едно и също време по време на грипния сезон. Ако това се случи, хората могат да се разболеят от едно или и от двете заболявания едновременно.

Тестването може да определи кой вирус може да имате и да помогне на лекарите да насочат към подходящото лечение. Хората, които се разболяват сериозно от което и да е от двете заболявания, може да се наложи да останат в болницата по едно и също време, което може да доведе до препълване на болниците. Ваксинирането срещу COVID-19 или грип може да помогне за намаляване на разпространението на вирусите.

Как можете да избегнете заразяването с COVID-19 и грип?
Сложете си ваксината срещу COVID-19 и ваксините срещу грип, когато са налични за вас. Можете също да предприемете съответните стъпки, за да намалите риска от инфекция от вирусите, които причиняват COVID-19, грипа и други респираторни инфекции, като следвате няколко стандартни предпазни мерки.
Всъщност някои изследвания установиха, че спазването на тези мерки, като социално дистанциране и носене на предпазна маска за лице, може да е помогнало за съкращаване на продължителността на грипния сезон и е намалило броя на хората, засегнати през грипния сезон 2019-2020.

Ако не сте ваксинирани за COVID-19, можете да предприемете много стъпки, за да намалите риска от инфекция. Предпазните мерки включват:

Избягване на големи събития и масови събирания
Избягвайте близък контакт (в рамките на 2 метра) с хора извън вашето домакинство, особено ако имате по-висок риск от сериозно заболяване
Мийте ръцете си често със сапун и вода за поне 20 секунди или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа, който съдържа най-малко 60% алкохол
Носете предпазна маска за лице, когато сте на закрити обществени места и на открито, където има висок риск от предаване на COVID-19, като например на голямо събиране. Допълнителните указания за маски за COVID-19 се различават в зависимост от това дали сте напълно ваксинирани или неваксинирани.
Покривайте устата и носа си с лакът или кърпичка, когато кашляте или кихате
Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си
Ежедневно почистване и дезинфекция на повърхности с силен допир, като дръжки на врати, ключове за осветление, електроника и броячи
Приемането на тези превантивни мерки може да ви помогне да останете здрави и да намалите риска да се разболеете от COVID-19 или грип.

Източници: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-vs-flu/art-20490339

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения