10 билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, засяга почти половината от всички възрастни хора.
Това е най-честият предотвратим рисков фактор за сърдечни заболявания.

Тази статия разглежда научните изследвания за 10 билки и подправки, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Контролиране на високо кръвно налягане
Високото кръвно налягане се определя като наличие на поне едно от следните:
систолно кръвно налягане (най-високо число) над 130 mm Hg
диастолно кръвно налягане (долната цифра) над 80 mm Hg
• както систолните, така и диастолните стойности над тези нива

Можете да контролирате кръвното налягане с лекарства, като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) и блокери на калциевите канали.

Много промени в диетата и начина на живот също могат да намалят кръвното Ви налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания .
Всъщност проучванията показват, че някои билки и подправки могат да намалят нивата на кръвното налягане, така че може да помислите да ги добавите и към вашата диета.

Не забравяйте да говорите с вашия лекар или фармацевт, преди да използвате някоя от следните билки.

По-долу са 10 билки, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

1. Босилек

Босилекът ( Ocimum basilicum ) е ароматна билка, която се предлага в различни форми. Той е популярен в алтернативната медицина, защото е богат на различни мощни съединения.
Сладкият босилек е с високо съдържание на евгенол. Изследванията свързват този растителен антиоксидант с много ползи за здравето, включително понижено кръвно налягане.
Проучванията показват, че евгенолът може да помогне за намаляване на кръвното налягане, като действа като естествен блокер на калциевите канали.
Блокерите на калциевите канали предотвратяват движението на калций в сърцето и артериалните клетки, позволявайки на кръвоносните съдове да се отпуснат.
Проучванията върху животни показват, че екстрактите от сладък босилек помагат за отпускане на кръвоносните съдове и разреждане на кръвта, което от своя страна помага за намаляване на кръвното налягане.

2. Магданоз
Магданозът ( Petroselinum crispum ) е популярна билка в американската, европейската и близкоизточната кухня. Той е роден в Средиземно море и има впечатляващ хранителен профил.
Магданозът съдържа различни съединения, като витамин С и диетични каротеноиди, които могат да намалят кръвното налягане.
Няколко проучвания показват, че каротеноидните антиоксиданти намаляват кръвното налягане и LDL (лошия) холестерол, рисков фактор за сърдечни заболявания.

3. Семена от целина
Семената от целина ( Apium graveolens ) са универсална подправка, която е пълна с различни хранителни вещества, като желязо, магнезий, манган, калций и фибри.
Интересно е, че някои изследвания показват, че семената от целина могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.
В допълнение, семената от целина са добър източник на диетични фибри , които са свързани с понижаване на кръвното налягане. Въпреки това има само няколко проучвания върху семената от целина и кръвното налягане. Учените трябва да проведат повече човешки изследвания в тази област.

4. Китайски котешки нокът
Хората отдавна използват китайски котешки нокът в традиционната китайска медицина за лечение на различни заболявания, включително високо кръвно налягане.
Научното му име е Uncaria rhynchophylla и се нарича още Gou-Teng или Chotoko.
Не го бъркайте обаче с котешки нокът ( Uncaria tomentosa ). Въпреки сходното си име и външен вид, това растение има различен произход и различни химически свойства.
Китайският котешки нокът съдържа няколко съединения, като хирзутин и ринхофилин. Проучванията върху животни показват, че те могат да намалят кръвното налягане, като действат като естествени блокери на калциевите канали.
В допълнение, тези съединения могат да стимулират кръвоносните съдове да произвеждат азотен оксид , който е химично съединение, което помага на кръвоносните съдове да се отпуснат и разширяват.

5. Bacopa monnieri
Bacopa monnieri е билка, която расте в блатисти райони в Южна Азия. Практикуващите аюрведа го използват за лечение на различни заболявания, включително тревожност, проблеми с паметта и високо кръвно налягане.
12-седмично проучване при хора при 54 здрави възрастни разглежда ефектите на Bacopa monnieri върху паметта, тревожността, депресията и кръвното налягане.
Въпреки че билката подобри повечето умствени аспекти, тя не повлия на кръвното налягане.

6. Чесън
Чесънът е богат на много съединения, които могат да бъдат полезни за сърцето ви.
По-специално, чесънът съдържа серни съединения, като алицин, които могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв и отпускане на кръвоносните съдове. Взети заедно, тези фактори могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.
Преглед на 12 проучвания при над 550 души с високо кръвно налягане установи, че приемът на чесън намалява систоличното и диастолното кръвно налягане средно с 8,3 mm Hg и 5,5 mm Hg, съответно.
Това намаление е подобно на ефектите на лекарствата за кръвно налягане.

7. Мащерка
Мащерката е ароматна билка, пълна с множество здравословни съединения.
Розмариновата киселина е едно такова съединение. Изследванията го свързват с много ползи, като намаляване на възпалението и нивата на кръвната захар, както и повишен кръвен поток. Може също да помогне за намаляване на кръвното налягане.
Проучвания при животни показват, че приемането на розмаринова киселина помага значително за намаляване на систоличното кръвно налягане чрез инхибиране на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).

8. Канела
Канелата е ароматна подправка, която идва от вътрешната кора на дърветата от рода Cinnamomum .
Хората го използват от векове в традиционната медицина за лечение на сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане.
Въпреки че не е напълно разбрано как канелата понижава кръвното налягане, изследванията върху животни показват, че може да помогне за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове.

9. Джинджифил
Джинджифилът е невероятно универсален и основен продукт в алтернативната медицина.
Хората са го използвали от векове, за да подобрят много аспекти на здравето на сърцето, включително кръвообращението , нивата на холестерола и кръвното налягане.
Проучвания при хора и животни показват, че приемът на джинджифил намалява кръвното налягане по няколко начина. Той действа като естествен блокер на калциевите канали и естествен ACE инхибитор.
Джинджифилът е вкусен и лесен за включване във вашата диета с храна. Като алтернатива можете да закупите добавки от джинджифил онлайн. Те са по-концентрирани.

10. Кардамон
Кардамонът е вкусна подправка с леко сладък, интензивен вкус. Той е пълен с различни антиоксиданти, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.
12-седмично проучване при 20 възрастни, наскоро диагностицирани с високо кръвно налягане, установи, че приемането на 3 грама кардамон на прах дневно значително намалява кръвното налягане, понижавайки го близо до нормалните граници.
Високото кръвно налягане е най-честият, предотвратим рисков фактор за сърдечни заболявания.

Най-добрият начин за контролиране на високото кръвно налягане е чрез комбинация от правилните лекарства, здравословна диета, редовни упражнения и водене на здравословен начин на живот.

Въпреки това има няколко обещаващи билки и подправки, които можете да включите в диетата си, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Те включват босилек, магданоз, семена от целина, китайски котешки нокът, Bacopa monnieri , чесън, мащерка, канела, джинджифил и кардамон, за да назовем само няколко.

Имайте предвид, че много билки и подправки могат да взаимодействат с обикновени лекарства за разреждане на кръвта и много екстракти и добавки, обсъдени по-горе, нямат достатъчно изследвания за безопасност.

Поради тази причина винаги се консултирайте с Вашият лекуващ лекар за това какви билки и подправки обмисляте да включите в диетата си и никога не спирайте приема на лекарство, без да се консултирате първо с тях.

Източник: https://www.healthline.com/nutrition/herbs-to-lower-blood-pressure#6.-Garlic

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения