Какво причинява акнето и колко вида може да бъде

Акнето, известно още като „младежки пъпки” е един от кошмарите за тийнейджърите. Тези обриви по кожата обаче засягат не само младежи, но и зрели мъже и жени.

Това е видим признак, че токсините в тялото се стремят да избият навън. Когато черният дроб и бъбреците не могат да прочистват организма от токсините, единственият друг начин е това да стане през кожата. Кожата на някои места, например по лицето, почти не оказва съпротивление на това. Могат да се появят и малки обриви на врата, гърба и раменете. Когато порите на кожата са запушени от прекалено активната секреция на мастните жлези или от употреба на козметични препарати, токсините трябва да упражнят още по-голям натиск, за да излязат навън. Резултатът е обилни обриви по кожата, много често възпалени и зачервени, а в някои случаи кървящи и оставящи белези.

Мастните жлези, които се намират точно под повърхността на кожата, произвеждат себум, който поддържа кожата еластична и гладка. Порите по кожата позволяват себума да се качи на повърхността на кожата. Космите също растат през тези пори.

Акнето се появява, когато порите в кожата ни се запушат. Това запушване започва с мъртвите кожни клетки. Когато мастните ни жлези започнат да произвеждат много себум, мъртвите кожни клетки остават вътре в порите.
Много често тези пори са пълни и с бактерии. Там бактериите имат добра среда за бързо размножаване, което от своя страна води до възпалителен процес. Ако възпалението е дълбоко в кожата, се появява акнеична киста или възел. Никога не се опитвайте да ги изтисквате!

По време на тийнейджърските години, производството на себум е доста повече, отколкото в детството. Това се дължи на хормоналните промени на пубертета, които стимулират мастните жлези. Като правило, колкото повече себум произвеждат мастните ви жлези, толкова по-мазна е кожата ви и е вероятно да имате по-тежка форма на акне.

Акнето е и най-често срещаната причина за петна и белези по кожата. Повечето хора с акне са на възраст между 12 и 25, но много често са засегнати и хора на по-зряла възраст. Момчетата са по-често засегнати от момичетата. Акнето обикновено засяга лицето, но може да се появи и на гърба, врата и гърдите. Тежестта може да варира от леки до тежки случаи. Около 8 от 10 тийнейджъри развиват някаква степен на акне. Често това е лека форма. Въпреки това се счита, че около 3 от 10 тийнейджъри имат тежка форма на акне, което налага прилагане на лечение за предотвратяване на белези. Ако акнето не се лекува адекватно, пъпките продължават да излизат в продължение на години, като оставят след себе си белези по кожата на лицето и тялото.

Какви са причините за поява на акне?

Акнето може да възникне поради въздействието както на външни, така и на вътрешни фактори. Възможно е да се причини от бактерия, която прониква в организма отвън, например с прах или друго замърсяване от околната среда. Вътрешните причини за акнето са стрес и хормонален дисбаланс (типично за подрастващите младежи и жените с менструация), което води до прекалено активна мастна секреция. Хранителните алергии и свръхчувствителност към някои храни също причиняват акне. Винаги когато е възможно, предпазвайте кожата си от външни токсини и избягвайте употребата на козметични средства, които могат да запушат порите на кожата.

Вътрешните причини за акнето се контролират по-трудно. Следете дали получавате дехитратация и избягвайте стреса, не консумирайте пържени, мазни и всякакви преработени храни.

Колко вида акне има?

Леко до умерено акне - черни точки, кистички и малки пъпки

Някои пори се запушват, което се дължи на това, че на повърхността на кожата порите стават по-големи и в комбинация с мъртвите клетки се формират „тапите”, които блокират върха на порите като малки петна, известни като черни точки и кистички (комедони). Черните точки не са замърсяване на кожата, а окислен себум. След като себума на пората се покаже на повърхността под влиянието на кислорода се окислява и променя цвета си в черно. Малките пъпчици, или още папули, се образуват от събрания себум в блокираните пори. В много случаи, акнето не се развива отвъд тази лека форма.

Умерено до тежко акне - по-големи петна и възпаление

Себумът е идеален капан за бактерията Propionibacterium, където тя може да живее и да се размножава. Тази бактерия обикновено живее върху кожата и не прави нищо лошо. Въпреки това, ако голям брой от нея се развие в себума, имунната система може да реагира и да причини възпаление. Ако възпалението се развива, то причинява на околната кожа петна, които стават по-големи и пълни с гной (пустули). В някои случаи пустулите стават още по-големи и образуват малки възелчета и кисти. Областта на кожата, която е била възпалена може да остане оцветена в продължение на няколко месеца, след като възпалението е отшумяло. Така се появяват белезите от акне по кожата.

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения