Чудодейното действие на маслото от черен кимион

Черният кимион е едногодишно тревисто растение, с много богат състав. Източната медицина използва черния кимион за лечение на здравословни проблеми от всякакво естество.

Растението не е претенциозно, вирее на топли и пропускливи почви, дълбоко и добре обработени и чисти от плевели. В съвременната медицина се употребяват семената на черния кимион. Растението принадлежи към сем. Лютикови, според ботаническата класификация за разлика от кулинарния кимион (Cuminum cyminum), който е от сем. Сенникоцветни. Черните му семенца са причина то да бъде наречено именно така.

Цъфти май-юли, а се бере август-септември.

Семената на черния кимион съдържат до 1.4% етерично масло, в известна степен с неприятна миризма, до 34% жълто-оранжево тлъсто масло, в състава на което влизат глицеридите на миристиновата, палмитиновата и стеариновата киселина.

За лечебни цели се използва студено пресовано масло от черен кимион.

Маслото от черен кимион съдържа 100 активни компонента. Богато е на мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева киселина, калций, цинк, желязо, тиамин, каротин и други.

От 1964 година до сега има поне 458 публикувани научни изследвания, засягащи черното семе, според данни на GreenMedInfo.com. Резултатите от тези изследвания потвърждават това, което източната медицина и южноафриканските култури знаят от векове. Отново според същата страница, растението има следните невероятни свойства: болкоуспокояващи, антибактериални, противовъзпалителни, противоязвени, антихолинергични, противогъбични, антихипертензивни, антиоксидантни, спазмолитични, антивурисни, хипотонични, антидиабетични и много други!

Същестуват научни доказателства, че маслото от черен кимион облекчава симптомите на остра ангина. Също така то е много ценен помощник за хора, които работят с химически вещества. Маслото от черен кимион предотвратява здравословни проблеми при такива хора.

Маслото от черен кимион помага на хора, които са развили зависимост към опиати, облекчава симптомите на алергични ринити, успешно се включва в борбата с дибет тип 2 и астма.

Наличието на фитостероли допълнително засилва възможностите за понижаване на кръвната захар и холестерола. Съдържа също аргинин, полезен за хора, претърпели травми, изгаряния, възпаления - стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Стимулира производството на простагладини - редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдоразширяващо и бронхолитично.

Уникалният за растението тимоквинон показва изключителни противовъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е и помага за прочистването от токсини. Маслото от черен кимион помага при оксидативен стрес и имунен дефицит. Като въздейства на тимуса, маслото стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии и гъбички. Черният кимион работи за повишаване на имунитета и за активиране на собствените жизнени сили на тялото.

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан:

- Имуностимулатор - заздравява и балансира имунната система;
- Антиалерген и антихистамин - помага при различни видoве алергии, астма, синузит;
- Аналгетик - облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки,мигрена);
- Антихелминт - унищожава и изхвърля червеи и паразити;
- Антиоксидант - предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките, неутрализира свободните радикали;
- Антипиретик - температуропонижаващо;
- Антиспазматик – облекчава мускулни спазми и схващания;
- Диуретик - стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода;

Маслото може да се приема вътрешно в дозировки, посочени в приложенията към опаковките. Използвано външно може да се втрива чисто, разредено или подсилено с етерични масла върху проблемните зони при ревматизъм, артрит, диабет, болки в кръста, гърба и други участъци, колики, менструални болки, мускулни спазми и схващания, стомашни проблеми, циреи и други.

Приложено в масаж на цялото тяло действа при отпадналост, високо кръвно налягане, нервно напрежение, безсъние, всякакъв вид болки, мигрена и главоболие, нервен стомах, вяло кръвообръщение, интоксикация, дисбактериоза, целулит и излишно тегло.

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения