Какво трябва да знаем за диабета?

• Броят на хората с диабет се е увеличил от 108 милиона през 1980 г. до 422 милиона през 2014 година.
• Глобалното разпространение на диабета сред възрастни над 18-годишна възраст нарасна от 4,7% през 1980 г. до 8,5% през 2014 г. (1).
• Между 2000 и 2016 г. се наблюдава 5% увеличение на преждевременната смъртност от диабет.
• Разпространението на диабета нараства по-бързо в страните с ниски и средни доходи, отколкото в страните с високи доходи.
• Диабетът е основна причина за слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти, инсулт и ампутация на долните крайници.
• През 2016 г. приблизително 1,6 милиона смъртни случая са пряко причинени от диабет. Други 2,2 милиона смъртни случая се дължат на високата кръвна захар през 2012 г.
• Почти половината от всички смъртни случаи, дължащи се на висока кръвна глюкоза, настъпват преди навършване на 70-годишна възраст. СЗО изчислява, че диабетът е седмата причина за смърт през 2016 г.
• Здравословното хранене, редовната физическа активност, поддържането на нормално телесно тегло и избягването на употребата на тютюн са начини за предотвратяване или забавяне на появата на диабет тип 2.
• Диабетът може да бъде лекуван и последствията от него да бъдат избегнати или забавени с диета, физическа активност, лекарства и редовен скрининг и лечение за усложнения.


Диабетът е хронично заболяване, което се появява или когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или когато тялото не може ефективно да използва произведения инсулин. Инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар. Хипергликемията или повишената кръвна захар е често срещан ефект на неконтролирания диабет и с течение на времето води до сериозни увреждания на много от системите на тялото, особено на нервите и кръвоносните съдове.
 

Диабет тип 2
 

Диабетът тип 2 (наричан по-рано неинсулинозависим или старчески) се дължи на неефективното използване на инсулин от организма. По-голямата част от хората с диабет имат диабет тип 2. Този тип диабет е до голяма степен резултат от наднорменото телесно тегло и физическото бездействие.

Симптомите може да са подобни на тези при диабет тип 1, но често са по-слабо изразени. В резултат на това заболяването може да бъде диагностицирано няколко години след началото, след като вече са възникнали усложнения.

Доскоро този тип диабет се наблюдаваше само при възрастни, но сега се среща все по-често при деца.
 

Диабет тип 1
 

Диабетът тип 1 (известен преди като инсулинозависим, младежки или детски) се характеризира с недостатъчно производство на инсулин и изисква ежедневно приложение на инсулин. Нито причината за диабет тип 1, нито средствата за неговото предотвратяване са известни.

Симптомите включват прекомерно отделяне на урина (полиурия), жажда (полидипсия), постоянен глад, загуба на тегло, промени в зрението и умора. Тези симптоми могат да се появят внезапно.
 

Гестационен диабет
 

Гестационният диабет е хипергликемия със стойности на кръвната захар над нормата, но под тези за диагностика на диабета. Гестационният диабет се появява по време на бременност

Жените с гестационен диабет са изложени на повишен риск от усложнения по време на бременност и при раждането. Тези жени и евентуално техните деца също са изложени на повишен риск от диабет тип 2 в бъдеще.

Гестационният диабет се диагностицира чрез пренатален скрининг, а не чрез съобщени симптоми.
 

Нарушен глюкозен толеранс и нарушена гликемия на гладно
 

Нарушеният глюкозен толеранс (IGT) и нарушената гликемия на гладно (IFG) са междинни условия при прехода между нормалност и диабет. Хората с IGT или IFG са изложени на висок риск от прогресиране до диабет тип 2, въпреки че това не е неизбежно.
 

Въздействие върху здравето
 

С течение на времето диабетът може да увреди сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Възрастните с диабет имат дву- до трикратно повишен риск от инфаркти и инсулти.
В комбинация с намален кръвен поток, невропатията (увреждане на нервите) в краката увеличава вероятността от язви на краката, инфекция и евентуална нужда от ампутация на крайниците.
Диабетната ретинопатия е важна причина за слепота и възниква в резултат на дългосрочно натрупано увреждане на малките кръвоносни съдове в ретината. Диабетът е причина за 2,6% от глобалната слепота.
Диабетът е сред водещите причини за бъбречна недостатъчност.
 

Предотвратяване
 

Простите мерки за начина на живот са доказани като ефективни за предотвратяване или забавяне на появата на диабет тип 2. За да се предотврати диабет тип 2 и неговите усложнения, хората трябва:
  • постигане и поддържане на здравословно телесно тегло;
  • бъдете физически активни - правейки поне 30 минути редовна активност с умерена интензивност през повечето дни. Необходима е повече активност за контрол на теглото;
  • хранете се здравословно, като избягвате захар и наситени мазнини; и
  • избягвайте употребата на тютюн - пушенето увеличава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
  • Диагностика и лечение
  • Ранната диагноза може да бъде извършена чрез сравнително евтино тестване на кръвната захар.
Лечението на диабет включва диета и физическа активност, заедно с понижаване на кръвната захар и нивата на други известни рискови фактори, които увреждат кръвоносните съдове. Прекратяването на употребата на тютюн също е важно, за да се избегнат усложнения.
 
СЗО има за цел да стимулира и подкрепи приемането на ефективни мерки за наблюдение, превенция и контрол на диабета и неговите усложнения, особено в страните с ниски и средни доходи.
За тази цел СЗО:
- предоставя научни насоки за превенция на основни неинфекциозни заболявания, включително диабет;
- разработва норми и стандарти за диагностика и грижи за диабета;
- изгражда информираност относно глобалната епидемия от диабет, отбелязвайки Световния ден на диабета (14 ноември); 
- провежда наблюдение на диабета и неговите рискови фактори.

източник: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения