Плоскостъпието не е заболяване, а състояние

Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. Нормалното стъпало работи като амортисьор на цялото тяло. Всеки път, когато стъпваме или тичаме, стъпалата поемат до 5 пъти нашето тегло и ако липсваше тази функция, нашите кости нямаше да понесат тежестта, с която ги натоварваме. Нарушението на този баланс довежда до промяна на статиката на краката, а оттам и до дискомфорт, бърза умора при ходене и болки по цялата дължина на краката.

Плоскостъпието не е заболяване, а състояние, при което вътрешният ръб на стъпалото (вътрешният свод-арката) се смъква в различна степен и може да допира земята при стъпване. При раждане този свод не е оформен, а когато детето започва да ходи изправено ставите са все още хипермобилни (ставна халтавост), а арката не се е формирала напълно.

Спадането на напречния и/или надлъжния свод на стъпалото може да предизвика появата на болки, изтръпване и бърза умора при ходене и натоварвания.

Физиологично сводът започва да се развива едва след като детето започне да ходи (12 - 18 месец). Сводът се оформя динамично до 6-7 годишна възраст (с най-бързо темпо между 4-6 години), като процесът продължава с много бавни темпове до 10-годишна възраст. Затова е от значение през този период всички деца да се преглеждат профилактично за евентуално развитие на плоскостъпие.

Плоскостъпието може да се срещне в някои семейства и като наследствено състояние. Някои генетични фактори спомагат за развитието на това състояние, като най-важното сред тях е слабост на свързочния апарат (ставна халтавост).

Вроденото плоскостъпие представлява около 5% от всички случаи и се дължи на някои вродени деформации на ходилото. В останалите 95% плоскостъпието се придобива в детската възраст. 10% от придобитите случаи се дължат на различни заболявания като рахит, парализа и травми. При всички останали случаи се касае за т.нар. „статично“ плоско ходило.

При него натоварването върху ходилата надвишава възможността на мускулно-скелетния апарат да поддържа сводовете. Причина за това може да бъде наднорменото тегло, често и ексцесично натоварване на ходилото при продължителна игра и стоеж, както и неподходящи обувки.

Предразполагащи фактори за възникване на плоскостъпие при децата са неправилно подбраните обувки – тесни, с твърда подметка; липсата на физическа активност; наднормено тегло; травми и изморителни упражнения; продължителният стоеж без движение на краката.

Много от ортопедичните проблеми през периодите на израстване се дължат на слабост на мускулатурата, поради силно редуцираната физическа активност при детето.

При повечето деца плоскостъпието няма симптоми. Родителите обикновено забелязват, че децата им лесно се изморяват, имат нестабилна походка, износват и деформират обувките си, както и леко изкривени нарън пети.

В умерено тежките и тежките случаи детето има ограничена физическа активност и може да се оплаква от лесна уморяемост при ходене, невъзможност за стоене дълго прав или да има болки в краката и ходилата. Други признаци са често схващане в областта на ходилата, както и затруднение при скачане и бягане.

Ортопедичен пъзел симулира ходене по неравен терен. Това допринася за развитието и поддържането на шокопоглъщащите свойства на стъпалото, влияе положително върху работата на мускулите на стъпалото и подбедрицата.

Ортопедичните килими са модули, които са свързани един с друг на принципа на пъзел. Максималният ефект от прилагането на ортопедичните килими се постига благодарение на разнообразието от текстури и релефи, както и комбинация от меки и твърди повърхности. Такава комбинация стимулира всички необходими рецептори на стъпалата и допринася за правилното развитие на физиологичната арка на крака. Модулите в ярки цветове са лесни за почистване и издържат добре интензивна употреба. Ортопедичният килим може да се използва както у дома, така и в детски центрове под наблюдение на инструктор. Ортопедичните килими ОРТО ПЪЗЕЛ нямат аналог. Може да поръчате от ТУК.

Източник: https://www.puls.bg/aktualno-c-6/ploskostpie-pri-malkite-detsa-e-fiziologichno-n-35786

Прочети още

Стани част от нашия свят

Абонирай се и открий света на AptekaZdrave и неговите специални предложения