Кои са Симптомите на Дефицит на Витамин D

Витамин D понякога се нарича слънчев витамин, защото тялото ви го произвежда от холестерола, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина.

Повечето възрастни трябва да приемат 1500–2000 международни единици (IU) витамин D дневно. Въпреки че някои храни, като мазна риба и обогатени млечни продукти, съдържат този витамин, трудно е да си набавите достатъчно само чрез вашата диета.

Следователно не е изненада, че дефицитът на витамин D е един от най-честите хранителни дефицити в световен мащаб.
В тази статия ще ви покажем каква е ролята на Витамин D и защо е важно да си набавяме достатъчно от него.

Признаци и симптоми на дефицит на Витамин D


Дефицитът на витамин D може да бъде трудно забележим, тъй като симптомите може да не се появят след няколко месеца или години. Понякога може да нямате никакви симптоми.
Имайки това предвид, все пак е полезно да знаете какви признаци и симптоми да търсите.

Чести заболявания или инфекции

Една от най-важните роли на витамин D е поддържането на имунното здраве, което ви помага да се предпазите от вируси и бактерии, които причиняват заболявания.
Витамин D взаимодейства директно с клетките, които са отговорни за справяне с инфекциите.
Ако често се разболявате, особено от настинка или грип, ниските нива на витамин D може да са причина за това.
Редица проучвания са установили, че приемането на до 4000 IU витамин D дневно може да намали риска от инфекции на дихателните пътища.

Напоследък дефицитът на витамин D се свързва с повишен риск от COVID-19, както и с повишен риск от тежки последици от състоянието. Въпреки това е важно да се отбележи, че приемането на добавки с витамин D — във всякаква дозировка — няма да предотврати COVID-19, но може да помогне за намаляване на последствията.

Умора и отпадналост

Чувството за умора може да произтича от редица причини, една от които може да бъде дефицитът на витамин D.
За разлика от по-видимите причини като стрес, депресия и безсъние, дефицитът на витамин D често се пренебрегва като потенциална причина за умора.
Едно проучване при 480 възрастни свързва дефицита на витамин D със симптомите на умора.
Освен това проучване при 39 деца свързва ниските нива на витамин D с лошо качество на съня, по-кратка продължителност на съня и забавено време за лягане.
Едно наблюдателно проучване при жени медицински сестри също установи силна връзка между ниските нива на витамин D и умората, съобщавана от самите тях. Нещо повече, 89% от участниците са имали дефицит на този витамин.

Болки в костите и гърба

Болките в костите и долната част на гърба може да са симптоми на неадекватни нива на витамин D.
Витамин D помага за поддържането на здравето на костите, като подобрява усвояването на калций от тялото ви.

Депресия

Дефицитът на витамин D е свързан с депресия, особено при по-възрастни хора.
Ефектите от добавките с витамин D са смесени, но някои отзиви са установили, че те са помогнали за облекчаване на симптомите на депресия.

Трудно зарастване на рани
Бавното зарастване на рани след операция или нараняване може да е знак, че нивата на витамин D са твърде ниски.
Всъщност резултатите от проучване в епруветка показват, че витамин D увеличава производството на съединения, които са от решаващо значение за образуването на нова кожа като част от процеса на заздравяване на рани.

Загуба на костна маса

Витамин D играе решаваща роля в усвояването на калций и костния метаболизъм.
Това е важно, тъй като приемането на витамин D и калций едновременно помага на тялото ви да увеличи максимално усвояването.
Ниската костна минерална плътност е индикация, че костите ви са загубили калций и други минерали. Това поставя възрастните хора, особено жените, в повишен риск от фрактури.
Адекватният прием на витамин D може да бъде добра стратегия за защита на вашата костна маса и намаляване на риска от фрактури.

Косопад

Много храни и хранителни вещества могат да повлияят на здравето на косата. Въпреки че стресът е често срещана причина за косопад, тежкият косопад може да е резултат от заболяване или недостиг на хранителни вещества.

Загубата на коса при жените е свързана и с ниски нива на витамин D.
По-специално, проучванията свързват ниските нива на витамин D с алопеция ареата, автоимунно заболяване, характеризиращо се с тежка загуба на коса.
Едно проучване при хора с това състояние свързва по-ниските нива на витамин D с по-тежка загуба на коса. В друго проучване при 48 души с това състояние, прилагането на синтетична форма на витамин D локално в продължение на 12 седмици значително увеличава възстановяването на косата.
Друго проучване установи, че нивата на витамин D могат да имат обратна връзка с косопада без белези. Това означава, че колкото по-високи са нивата на витамин D, толкова по-малко загуба на коса е открита в проучването и обратно.

Болка в мускулите

Причините за мускулни болки често са трудни за установяване.
Рецепторът за витамин D присъства в нервните клетки, наречени ноцицептори, които усещат болка. Този витамин може също така да участва в сигналните пътища за болка в тялото ви, което може да играе роля при хроничната болка.
Няколко проучвания отбелязват, че добавките с високи дози витамин D могат да намалят различни видове болка при хора с дефицит на витамин D.

Качване на тегло

Затлъстяването е един рисков фактор за дефицит на витамин D.
Едно проучване при възрастни установи възможна връзка между ниския статус на витамин D и коремните мазнини и повишеното тегло, въпреки че тези ефекти са по-изразени при мъжете.

Безпокойство

Дефицитът на витамин D е свързан с тревожни разстройства.
Едно проучване е установило, че нивата на калцидиол, форма на витамин D, са по-ниски при хора с тревожност, както и при тези с депресия.
Наличието на адекватни нива на витамин D при бременни жени може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност, подобряване на качеството на съня и дори предотвратяване на след родилна депресия.

Общо казано дефицитът на витамин D може да се прояви по различни начини, включително умора, болки в гърба, косопад, лошо зарастване на рани и симптоми на депресия.

Разгледайте нашите предложения за Витамин D тук


Прочети още

Абонирай се за бюлетин

Научавай пръв за нови продукти, промоции и персонални отстъпки от AptekaZdrave