Какво е Миноксидил и помага ли при косопад и оплешивяване?

Миноксидил първоначално се предлага на пазара под формата на таблетки за лечение на високо кръвно налягане. Един от страничните ефекти на това лечение е нежелан растеж на косата. Този страничен ефект насърчава изследователите да произвеждат локално решение за лечение на косопад. Днес Миноксидил се предлага за третиране на косопад под формата на серум и пяна.

Локалният миноксидил се използва при лечението на мъжки модел косопад при мъжете и женски модел косопад при жените. Понякога е полезен и за други форми на загуба на коса (алопеция), включително алопеция ареата и след операция за смяна на косата или химиотерапия.

Minoxidil се предлага на Българския пазар като Foligain P5 за мъже с 5% съдържание на Миноксидил и Foligain P2 за жени с 2% съдържание на Миноксидил.

При лечението на косопад Миниксидил се прилага под формата на разтвор за локално приложение, който е 2 или 5% миноксидил в пропилен гликол. Благодарение на пропилен гликол приложеният миноксидил равномерно се разпределя върху засегнатата област и така по-лесно се абсорбира през кожата.Прилага се върху засегнатата област на скалпа веднъж или два пъти дневно в продължение на минимум 6 месеца. Ако се намери за ефективно, той може да продължи дългосрочно.

Как работи миноксидил?

Миноксидил разтвор разширява малките кръвоносни съдове. Когато се прилага върху засегнатите области на скалпа два пъти дневно, е доказано, че стимулира растежа на косата, вероятно чрез подобряване на клетъчната пролиферация. Възможно е да има ефект и върху имунните клетки в космения фоликул.

Повишен растеж на косата се наблюдава след около 4 месеца лечение. Обикновено растежът на косата е по-тънък и по-фин от нормалният косъм, но с време той става плътен и здрав.

Какви са научните доказателства за неговата ефективност?

Дерматолозите проведоха едногодишно научно наблюдение на 984 мъже с косопад. Изследването имаше за цел да оцени ефективността на 5% разтвор на миноксидал за локално приложение при непостоянен косопад и стимулирането на растежа на нова коса. В продължение на 1 година пациентите прилагаха по 1 ml от 5% разтвор на миноксидил два пъти на ден върху засегнатите места на скалпа.

След 1 година

• Дерматолозите докладват, че засегнатите от косопад места са станали по-малки при 62% от пациентите.

• При оценяване на ефективността на миноксидил относно стимулирането на растежа на нова коса учените отриха, че разтворът от 5% е: много ефективен при 15.9% от пациентите, ефективен при 47,8% и с умерен ефект при 20.6%.

• В началото на изследването бе установено средно количество от 69.7 паднали косми по време на миене, а в края на изследването това количество спадна на 33.8 паднали косми. Това е показател за ефективността на 5% миноксидил срещу непостоянния косопад при изследваните пациенти.

• Страничните ефекти, повечето дерматологични, бяха наблюдавани при 3.9% от изследваните пациенти. Нито един не бе определен като сериозен.

Какви са страничните ефекти на миноксидил разтвор?

Може да се появи локално дразнене, което най-често води до сърбеж или ужилване. Контактната алергия към миноксидил или пропиленгликол (основният компонент на разтвора) се среща рядко и води до дерматит.

Може да се появи нежелан растеж на косата (хиперхразоразваност), например ако разтворът се капе върху челото.

Вътрешните ефекти не са вероятни, тъй като има минимална абсорбция в системата. Въпреки това, растеж на косата в отдалечени места като ръцете, гърдите и долната част на гърба понякога се съобщава, когато се използва 5% разтвор.

Какво се случва, ако лечението с миноксидил бъде спряно?

Ако лечението бъде спряно, появата на предварителната обработка обикновено се връща в рамките на 3 или 4 месеца. Ако тя бъде спряна след няколко години употреба, косата, която е генетично програмирана да бъде загубена през това време, ще изпадне.

Ефикасността на Миноксидил може да бъде увеличена, като се приемат добавки с високо съдържание на Биотин.


Прочети още

Абонирай се за бюлетин

Научавай пръв за нови продукти, промоции и персонални отстъпки от AptekaZdrave