Козметика

Билка Брош изсушен корен 25 грама

арт. № 11388
Възможност за:
Консултация с фармацевт
Проверка на пратката
Връщане до 7 работни дни
Производител: Билкария

Брош - корен може да се използва при: камъни в бъбреците, възпаление на бъбречното легенче и пикочния мехур, далачни страдания, жълтеница и др.

450лв
В наличност
бр.
Бърза поръчка

Билката Брош (Rubia tinctorum L.) е род тревисти растения от семейство Брошови. Има около 60 вида, разпространени главно в Средиземноморието и Югоизточна Азия. Единственият разпространен в България представител е бояджийският брош, поради което често е наричан само „брош“.

Билката Брош е многогодишно тревисто растение с дълго, хоризонтално и цилиндрично коренище, което е червенокафяво отвън и червено отвътре. Стъблото е четириръбесто, с извити назад шипчета, полегнало, изправено или катерливо, дълго 30—125 см.

Листата и прилистниците са еднакво развити, почти без дръжки, по форма са елипсовидни, на върха заострени, разположени по 4—6 в прешлени.

Цветовете на Билката Брош са дребни, жълтозелени, групирани по няколко в метловидни полусенници.

Плодовете са ягодовидни, отначало червени, след това черни, съставени от две кълбовидни части с по едно семе.

Цъфти от юли до септември.

Използува се коренището на Билката Брош (Rhizoma Rubiae tinctorum), събрано през есента, след узряване на семената, или през ранна пролет.

Среща се нарядко из цялата страна, предимно в Южна и Източна България — между храсти, край пътища и градини.

Брош - изсушен корен

Приложение: Брош - изсушен корен се използва като помощно средство, което действа спазмолитично, диуретично, способства за разтваряне на конкременти, съдържащи калциев и магнезиев сулфат в пикочния мехур и бъбречното легенче.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка ситно нарязани корени се заливат с 200ml студена вода. Оставя се да кисне 8 часа и се прецежда. Същата дрога се залива с 200ml кипяща вода и се оставя да кисне 15 минути, след което се прецежда. Двата извлека се съединяват в един. Пие се три пъти дневно по 120ml преди ядене.

Противопоказания: оказва дразнещо действие върху стомашната лигавица, повишава киселинността на стомаха. Оцветява урината в червен цвят! При рязко оцветяване дозата се намалява или се прекратява приемането.

Опаковка: 25 гр.

Производител: Билкария